Annons:

Sök

Annons:

Snickars om hot och våld på skolorna: ”Kränkningarna har gått ner i åldrarna”

Kränkningarna i skolans värld har gått ner i åldrarna, säger Martin Snickars. Bilden är ett montage. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Snickars om hot och våld på skolorna: ”Kränkningarna har gått ner i åldrarna”

Det senaste läsåret har antalet olycksfall kopplat till hot och våld ökat något på skolorna och förskolorna i Hultsfreds kommun. Bland annat handlar det om muntliga kränkningar – både riktat från elever till lärare och från elev till elev.

Annons:

Under onsdagens möte med Barn- och utbildningsnämnden gick de bland annat igenom statistik av antalet olycksfall och tillbud på kommunens 20 skolor och förskolor under förra läsåret. Totalt har det varit 151 tillbud- och olycksfall bland personal och 392 bland elever och förskolebarn. I statistiken går det bland annat att se att totala antalet olycksfall bland personal har minskat något från tidigare år.

Delvis positiv utveckling

Martin Snickars är barn- och utbildningschef i kommunen. Han säger att skillnaden från tidigare år framför allt är att anmälda tillbud har ökat. Tillbud är händelser där ett olycksfall skulle ha kunnat inträffa. Ökningen beror på att det är fler lärare som gör tillbudsanmälningar än tidigare, vilket Martin Snickars menar är positivt.

­– Vissa kanske känner att det är onödigt att anmäla när det inte hänt en olycka, men vi har uppmuntrat till att göra anmälan. Så det här är en positiv utveckling, då vi kan få syn på saker innan det blir en olycka. Det kan ju till exempel handla om at det finns risker med den fysiska miljön, så blir vi medvetna om att det är något vi kan behöva titta över och göra något åt.

”Försöker få bort fula ord”

Något annat som har ökat från året innan är incidenter där elever säger något kränkande muntligt. Ökningen ska både gälla kränkningar mellan elever och från elever till vuxna.

– Vi märker också att kränkningarna har gått ner i åldrarna. Vi gör ett stort arbete för att försöka få bort ”fula ord” och minska den här typen av kränkningar, säger Martin Snickars.

Andra typer av hot och våld har också ökat något under det senaste året. Totalt handlar det om 39 tillfällen mot personal och 36 mot förskolebarn och elever. All personal ska ha fått gå utbildning i förebyggande hot och våld för att ha verktyg för hur de ska agera.

– I de här fallen handlar det ofta om att vi behöver göra handlingsplaner för specifika elever, till exempel om det är en elev som är fysiskt utåtagerande.

Sedan förra hösten har även kommunen använt ett nytt pulsmätningsverktyg, där varje medarbetare får fyra frågor varje vecka. Förhoppningen är att det ska leda till att man tydligare ska se hur arbetssituationen ser ut på respektive skola. 

– Här ser vi till exempel om det är mycket stress bland personalen på någon viss enhet, det ger oss en snabbare indikation om det är någon enhet vi behöver jobba lite extra med.

Annons:

Tess Hartikka

tess.hartikka@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: