Annons:

Sök

Annons:

Markägarna ifrågasätter ny rapport:

PerÅke Svensson är markägare i Vimmerby kommun, tillika ordförande i Vimmerby älgförvaltningsområde. Foto: Arkiv/Pixabay

Markägarna ifrågasätter ny rapport: "Ser snarare en ökning av älgstammen"

Markägarna i norra Kalmar län ifrågasätter den nya SLU-rapport som slår larm om en drastisk minskning av älgstammen i länet. I Vimmerby älgförvaltningsområde uppges stammen i stället öka, men samtidigt förstår man till stor del jägarnas oro. 

Annons:

En ny rapport från SLU visar att älgstammen minskar drastiskt i Kalmar län. Enligt rapporten ska det handla om en tioprocentig minskning på bara några år, vilket oroar Jägareförbundet. Detta skrev vi om i en artikel häromdagen.

PerÅke Svensson är markägare i Vimmerby kommun. Han är också ordförande i Vimmerby älgförvaltningsområde, där samtliga älgskötselområden i Vimmerby kommun och delar av Västerviks kommun ingår, och han anser att SLU-rapporten är missvisande.

Kan älgstammen överleva här?

– Ja, vi markägare får nog ifrågasätta den lite. Att läget är sådant i de södra länsdelarna vet vi om, men i trakterna kring Vimmerby stämmer det inte alls. Enligt rapporten ökar stammen i Vimmerby vilket vi markägare är förvånade över då vi anser den är oförändrad, säger han.

– Samtidigt är det så att vi i södra Sverige nog inte ska överraskas över att stammen minskar här. Med tanke på vårt alltmer varmare klimat är det frågan om älgen kommer att kunna överleva här på sikt. När kalvarna föds i maj är det ofta torka, och på grund av det finns det inte tillräckligt näringsrik mat för korna att producera den mjölk som krävs. Det är en stressfaktor som gör att det försvinner en hel del djur, och vi tror att många kalvar dör redan som små.

Rekrytering av nya jägare

PerÅke Svensson menar dock att markägarna i de norra länsdelarna är ganska nöjda med stammen som den är nu.

– Ja, det skulle jag säga. Vi ser att det planteras tall på marker där det ska planteras tall, att försäljningen av tallplantor ökar och att betesskadorna orsakade av älg minskar. Det är en stor skillnad jämfört med tidigare. Nu är det inte älgen som står för de stora betesskadorna i våra trakter, utan snarare rådjur och kronhjort, säger han.

Vad är lösningen på det problemet?

– Det skulle helt enkelt behöva skjutas av fler rådjur.

Hur ser du i övrigt på den oro som Jägareförbundet uttrycker?

– Jag har egentligen inga synpunkter på det. I det stora tycker jag att samarbetet mellan markägare och jägare fungerar bra. Vi förstår varandras problem och har inga större kontroverser. Sedan håller jag med dem om att det måste rekryteras fler jägare. Men det handlar inte bara om älgjakten, utan man måste se totalen och helheten – inte minst att vildsvinsstammen ökar igen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: