Annons:

Sök
Stopp för inlämning av material till föreningsarkivet:

I dag råder stopp för inlämning till Hultsfreds kommuns föreningsarkiv. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Stopp för inlämning av material till föreningsarkivet: "Väldigt fullt"

I dag råder stopp för inlämning av material till Hultsfreds kommuns föreningsarkiv. Anledningen är platsbrist och inlämning av mycket osorterat material. 

Annons:

Till Hultsfreds kommuns kommunarkiv kan föreningar lämna in sitt material och sin historik för framtiden. 

– Det finns regler för hur materialet ska se ut när det kommer in. Det behöver vara sorterat på ett visst sätt och det är inte allt man tar emot heller, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Väldigt fullt"

I dag råder stopp för inlämning till föreningsarkivet. 

– Vi har just nu väldigt fullt i arkivet och kan inte ta emot någonting. Framöver hoppas vi kunna ta emot mer material från föreningarna, säger Lars Rosander. 

Emma Karlsson på kommunkansliet berättar att kommunen har mycket material i föreningsarkivet och att många har lämnat in material. 

– Vi har stopp och inga föreningar får just nu lämna in något material tills vi har gallrat och fått ordning på det, säger Emma Karlsson. 

Gallring väntar

Platsbristen beror på att det finns en stor mängd underlag som ska gallras efter vissa år. Dessa underlag består både av kommunens egna handlingar och även föreningars handlingar. 

På grund av platsbrist i övriga kommunhuset har handlingar, som ska gallras och finnas kvar i närarkiv, lämnats till kommunarkivet. För att säkerställa kommunens egna arkivhandlingar har dessa prioriterats utrymme.

Gallringshandlingarna ska förstöras efter vissa år, vilket innebär att arkivet måste köpa tjänst för förstöring av dessa. Det kommer ta tid innan alla gallringshandlingar är borta men så snart det öppnar upp för möjligheter att ta emot föreningsarkiv kommer det att ske.

– Jag kan tänka mig att vi kan börja ta emot material någon gång under nästa år. Vårt kommunarkiv är hela längan på bottenvåningen och det är många, många hyllmeter. Det har fyllts på genom åren och arkivfrågan är stor i hela Sverige, säger Lars Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: