Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Kungens specialtillverkade Storebrobåt är till salu

Kungens tidigare lyxbåt, skapad i Storebro, är nu till salu. Foto: Klaravik

Kungens specialtillverkade Storebrobåt är till salu

När kung Carl XVI Gustaf fyllde 34 år fick han en mycket lyxig födelsedagspresent. Det rörde sig om en specialtillverkad motorbåt från Storebro. Nu är den till salu. 

Annons:

1980 fick kungen en specialframtagen Storebro Royal Cruiser 40 Biscay i present. Den tolv meter långa båten, som skapades i Storebro, blev en stor favorit i kungafamiljen och användes fram till 1989. 

Nu, 44 år efter att den kom till, säljs båten på auktion, rapporterar Aftonbladet.

– Det är onekligen en båt som kommer med mycket historia. Min tanke var länge att rusta upp den till ursprungsskick, som den så väl förtjänar. Men tiden har inte räckt till. Nu hoppas jag någon annan ta vid och fullfölja min dröm istället. Den är i behov av kärlek, absolut – som man kan förvänta sig för en över 40 år gammal båt, berättar nuvarande ägaren Andreas Nilsson, som till vardags driver en bil- och marinverkstad i Sölvesborg, för Aftonbladet.

Modellen, Royal Cruiser, tillverkades bara i drygt hundra exemplar. Kungens tidigare ägodel är unik eftersom den är specialbyggd på flera sätt. Det handlar bland annat om ett akterruff, badrum med elektrisk toalett och dusch. 

Köparen kan dessutom duka med originalporslin från kungens tid.

Kostade 800 000 kronor

Det var Storebros dåvarande direktör, Lennart Ivarsson, som själv körde upp lyxbåten till Stockholm för att överlämna presenten. 1980 kostade båten runt 800 000 kronor. 

Vad den kommer kosta nu återstår att se. 

– Storebro som tillverkare har högt anseende och för många tillför det såklart ett extra skimmer att kungen haft den under så pass många år. Slutpriset är svårt att sia om, men med tanke på proveniensen och att många inredningsdetaljer är kvar från kungafamiljens tid på båten är ett sexsiffrigt belopp att vänta, säger David Kvicklund på Klaravik, som sköter auktionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: