Annons:

Sök

Annons:

  • Lokala åsikter har blivit bok – det här lyfts fram som bra och dåligt

    Två citat plockade från boken där 50 invånare intervjuats kring olika frågor.

  • Lokala åsikter har blivit bok – det här lyfts fram som bra och dåligt

    Den 23 oktober kommer Marika Palmér Rivera och Lisa Pelling till Hultsfred för att berätta om boken ”Livet som pågår här – samtal om klimatet och omställningen” och sina slutsatser. Foto: Pressbild

  • Lokala åsikter har blivit bok – det här lyfts fram som bra och dåligt

    Hultsfred har valts ut exklusivt, som en av fyra kommuner i landet. "Det är intressant vad som lyfts fram, på särskilt en punkt skiljer sig Hultsfred från de andra orterna", säger medförfattaren Lisa Pelling.

  • Lokala åsikter har blivit bok – det här lyfts fram som bra och dåligt

Lokala åsikter har blivit bok – det här lyfts fram som bra och dåligt

Hultsfred har valts ut exklusivt, som en av fyra kommuner i landet. Nu har citat från intervjuade invånare blivit en bok.
– Det är intressant vad som lyfts fram, på särskilt en punkt skiljer sig Hultsfred från de andra orterna, säger medförfattaren Lisa Pelling.

Annons:

Nyligen släpptes boken ”Livet som pågår här – samtal om klimatet och omställningen”. I den har människor från Hultsfred och Målilla en central roll.

– Den bygger på över 200 samtal med vanliga medborgare på fyra olika orter i Sverige, varav Hultsfred är en av dem, säger Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackförbunden LO, TCO och Saco, och som ligger bakom den 236 sidor långa boken.

Varför just Hultsfred?

– Vi valde från en lista över kommuner som betecknas som socioekonomiskt eftersatta landsbygdskommuner, vilket det finns 30 av enligt regeringens definition. Vi vill skriva om klimatförändringar och klimatomställningar, som vi vet att det finns en stor oro för i Hultsfred, översvämningar inte minst, plus att Sveriges varmaste plats ligger i Målilla, så därför kändes det intressant att prata med människor där.

”Omtumlande och väldigt inspirerande”

Under maj och juni förra året intervjuade Lisa Pelling och Marika Palmér Rivera, som är utredare på LO och jobbar med rättvis klimatomställning, 50 människor i Hultsfred och Målilla. Citat från dem finns nu med i boken.

Vad gav de här samtalen er?

– Otroligt mycket. Det var omtumlande och väldigt inspirerande samtidigt. Vi upplever att människorna var starka i sina analyser, men också fyndiga och slagkraftiga i det de sa. Så det gick lätt att skriva boken, vi hade så många kloka perspektiv och bra citat, säger Lisa Pelling som är tacksam över att så många öppnade dörren och ville prata, utan att ha förberetts på det. I syfte att svaren skulle bli spontana.

– Vi bjöds på många koppar kaffe, vi fick vara med när de lagade middag eller gå med en bit på hundpromenaden. De tog sig verkligen tid att svara på våra frågor.

Vad får du för bild av Hultsfred och Målilla?

– En sak som slog oss var att det här med hur man transporter sig engagerar mycket folk. Många pendlar till Kalmar, det måste man göra med bil för det fungerar inte med tågen. En man var frustrerad över att det inte går att åka tåg från Målilla, trots att det går igenom, och bussen går inte genom samhället utan stannar vid rondellen.

– Även i Hultsfred handlade mycket om transporter, att man försöker bygga cykelbanor och att gator enkelriktats. Aspedalsgatan kom upp på tal många gånger. Många var både upprörda och engagerade i det.

En annan sak var som sagt oron för översvämningar. Herrstorpet må ligga vackert utmed Hulingen.

– Men är det verkligen så klokt att fortsätta bygga bostäder vid sjön, undrade några av de Hultsfredsbor vi pratade med. ”Ska de ha bassäng i källaren” frågade sig en 79-årig kvinna.

Skiljer sig på särskilt en punkt

Samtidigt var det en helt annan sak som väckte Lisa Pellings nyfikenhet.

– Hultsfred sticka ut genom att man var nöjda med sjukvården. Mann sa spontant att sjukvården fungerar bra. Det var intressant medan det är en av de stora problemen i de andra kommunerna.

Boken avslutas med vad som ger människor hopp och tillförsikt inför framtiden.

– Vi lever i dystra tider och det är lite som ger oss hopp, många flyttar ifrån landsbygden, skatteintäkter försvinner samtidigt som behoven inom välfärden ökar. När vi frågade vad som fungerar bra i Sverige idag kunde många inte svara ens, när vi däremot frågade vad som fungerar dåligt i Sverige, då bara rann det, folk ville inte sluta prata.

– Men, tillägger Lisa Pelling, vi upplever att det finns mycket hopp i det lokala, man gillar att bo i Hultsfred och Målilla, man gillar sjöarna och skogarna, platsen och människorna – och att det ger mycket hopp. 

Viktigt budskap

Hon tänker att det gett dem ett viktigt budskap, att om man vill få människor att engagera sig i klimatomställningar bör man utgå ifrån det lokala.

– Om orten uppskattas och man vill att den ska finnas kvar, så är målet att det man tycker om ska fortsätta vara som det är, förklarar hon sin tanke. Vi ska ändra vad vi äter, vad vi tankar bilarna med, hur vi transporterar oss, hur vi bygger våra hus och allt detta för att få fortsätta bo tryggt med människor vi tycker om, inte bli sjuka av det vi äter, utan leva långa och friska liv på platsen vi gillar.

Kommer tillbaka till Hultsfred

Nu ska Lisa Pelling och Marika Palmér Rivera komma tillbaka till de fyra orterna, Hultsfred som första ställe den 23 oktober, för att berätta om boken och sina slutsatser på biblioteket.

– Jag ser jättemycket fram emot att komma tillbaka, vi hade så fantastiska samtal när vi var där för att jobba med boken och jag önskar att de vi intervjuade kommer. De utlovas ett gratis exemplar av boken.

Övriga tre orter som besökts likt Hultsfred är Sollefteå, Ljusdal och Fagersta.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: