Annons:

Sök

Annons:

Personal togs ur tjänst – orsakade att vårdtagare mådde dåligt psykiskt

En personal inom LSS togs ur tjänst mot bakgrund av att det fastslagits att hen fått en vårdtagare att må dåligt psykiskt. Foto: MostPhotos

Personal togs ur tjänst – orsakade att vårdtagare mådde dåligt psykiskt

En personal inom LSS har tagits ur tjänst sedan man sett kopplingar mellan hens beteende och att en vårdtagare mått dåligt psykiskt. Från det uppges den enskilde må mycket bättre.

Annons:

En anonym rapportering från arbetsgruppen blev så att säga starten på en utredning enligt lex Sarah. I sin rapportering trycker man på att vårdtagaren fortsatte må dåligt även efter att en läkare konstaterat att personen inte hade några kroppsliga problem, utan att det var mer psykologiskt.

”Vi vill gå till botten med detta så att vårdtagaren kan få en så bra vardag som möjligt”, står det i rapporteringen.

Dålig attityd och bemötande 

Efter att ha gjort en beteendeanalys i verksamheten påvisades att det fanns personal som hade väldigt dålig attityd och bemötande mot den enskilde, vilket uppges ha förvärrat den enskildes mående.

I rapporten står också att "personalen heller inte följer det arbete som ska utföras på daglig verksamhet och inte heller håller sina arbetstider, utan kommer och går som hen tycker är bäst".

– Med konkret åtgärd att den personalen faktiskt blev avstängd, säger Per-Inge Pettersson, (C) socialnämndens ordförande.

Efter det har konstaterats att vårdtagaren mår mycket bättre, är lugnare och gladare.

Anmäls inte till IVO

Datum för händelsen uppges ha varit redan i mars 2023 och en utredning enligt lex Sarah inleddes i april 2024. Annika Viktorsson-Önnered, socialt ansvarig samordnare, har godkänt enhetschefens åtgärder och avslutade utredningen i september.

Bland åtgärderna nämns även att detta har diskuterats på APT i arbetsgruppen och att en beteendeanalys har genomförts. Med det avslutas utredningen och händelsen anmäls inte till IVO, Inspektionen för vård och omsorg eftersom händelsen inte anses vara allvarlig och kunnat hanteras inom befintlig verksamhet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: