Annons:

Sök

Annons:

20 år sedan stormen Gudrun – förödelsen blev enorm

Förödelsen efter stormen Gudrun var enorm. I dag är det 20 år sedan. Foto: Skogsstyrelsen/Bengt Henriksson

20 år sedan stormen Gudrun – förödelsen blev enorm

Flera människor dog, stora skogsområden förstördes och hundratusentals hushåll blev strömlösa. I dag är det 20 år sedan stormen Gudrun slog till med förödande kraft i framför allt södra Sverige.

Annons:

Det var natten mellan den 8 och 9 januari 2005 som stormen Gudrun slog till med full kraft. För många i södra Sverige sitter det fortfarande starkt i minnet. 

Gudrun fällde mer skog i landet än någon annan känd storm och sju människor miste livet direkt i samband med ovädret. Det var främst Småland, Halland, norra Skåne, Blekinge och södra Västergötland som drabbades av svåra och omfattande skogsskador. 

Som mest var 415 000 hushåll strömlösa och flera samhällen skärmades av från omvärlden. En vecka efter stormen var fortfarande 50 000 hushåll utan ström och många fick vänta i flera veckor innan elen kom tillbaka. 

Fällde 200 miljoner träd

Skogsstyrelsen uppskattade efteråt att stormen fällde omkring 200 miljoner träd. Det motsvarar 75 miljoner kubikmeter virke, vilket i sin tur motsvarar tre årsavverkningar i Götaland. Det var dubbelt så mycket jämfört med de svåra stormarna 1969, som tidigare ansetts ha orsakat störst skogsskada i modern tid. Cirka 80 procent av de träd som blåste ned i Gudrun var gran. 

Många människor vaknade upp till ett helt förändrat landskap och sju människor miste livet i direkt samband med stormen. Nu har det gått två decennier sedan stormen.

– Vi har byggt upp en organisation med skadesamordnare över hela landet och en skogsskadegrupp som ska kunna hantera plötsliga skogsskadehändelser snabbt och effektivt. Vi har ökat kunskapen om skogsskador både internt och externt med rådgivning och information. På senare år har vi också stärkt upp med sakkunniga på svamp och insekter. Numera har vi också mer avancerade verktyg för skogsskadearbetet där vi till exempel kan se granar dödade av granbarkborrar i satellitbilder och ortofoton. Vi är mer riggade för skadehändelser idag än vad vi var då, säger Lennart Svensson, nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen. 

10 000 förstörda elstolpar

Flera elbolag tog efter stormen beslut om att gräva ned elkablarna och därmed göra el- och telenäten störningssäkra. Däribland jätten Eon. 2 700 personer jobbade i skift med återställningsarbetet under fem veckors tid. 

– Morgonen den 9 januari möttes vi på E.ON av drygt 10 000 förstörda elstolpar och 20 000 kilometer ledning att reparera. Inledningsvis nyttjade vi viltstängslen till att hänga elledningar på. I princip fick vi bygga ett helt nytt elnät i rekordfart. Stormen Gudrun blev en påminnelse om hur beroende vårt samhälle är av ett robust och tillförlitligt elnät. De investeringar vi har gjort sedan dess handlar inte bara om att hålla värmen i gång och lamporna tända vid stormar. De är lika viktiga för att möta framtidens utmaningar inom elektrifiering och klimatomställning, säger Martin Höhler, vd på Eon Energidistribution.

I Kalmar och Blekinge har investeringar på drygt 2,5 miljarder gjorts sedan 2005. 97 procent av Eons elnät är nu vädersäkrat. Det innebär bland annat att en ledning fortfarande skulle fungera även om det faller ett antal träd över den. Mellan 2010 och 2020 minskade också andelen kunder som drabbades av fyra eller fler strömavbrott per år från 20 procent till tio procent. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: