Barn- och utbildningschefen Martin Snickars har tvingats avbryta direktupphandlingen av karaktärskurser till det industritekniska programmet. Foto: Ossian Mathiasson
Hultsfreds kommun vill erbjuda ett modernt industritekniskt program men pengarna saknas i barn- och utbildningsnämndens budget.
För att komma åt problemet är meningen att undervisning och utrustning ska köpas in från externa aktörer.
Avsikten har hela tiden varit att göra en direktupphandling av undervisningen med Additivt Teknikcentrum i Hultsfred från och med vårterminen 2020 och de tre kommande läsåren.
Kommunen stötte på patrull
Nu har direktupphandlingen avbrutits på grund av uppkomna synpunkter från föreningen Konkurrenskommissionen.
– Vi har valt att backa från direktupphandlingen och i stället göra en riktig upphandling. Det tar lite längre tid och därför gör vi det inför höstterminen, säger Martin Snickars.
Den fristående föreningen, Konkurrenskommissionen, anser att det kan vara fel väg att gå med en direktupphandling och föreslår en sedvanlig upphandlingsprocess.
– De tycker att vi ska konkurrensutsätta förslagen som kommer in och vi vill göra rätt. När vi hade det ute på upphandlingscentralen var det ingen som hade några synpunkter. Vi vill ändå ta denna viktiga väg så ingen kommer i efterhand och säger att de inte fick chansen att lägga anbud, säger Martin Snickars.
Utbildningen ska köpas in
Det industritekniska programmet startade höstterminen 2018 och undervisningen har ett stort behov av robotar, 3D-skrivare och automationsutrustning i olika former. Det handlar om miljonbelopp som kommunen har behövt investera för att tillhandhålla ett attraktivt program.
När kommunen såg att de inte kommer ha råd att investera så mycket kom de fram till att upphandla karaktärskurser till programmet och få tillgång till utrustning från näringslivet.
– Det krävs mycket utrustning och investeringar för att driva kurserna och ha ett modernt industriprogram, då är det bättre att vi har en annan aktör som tar den praktiska delen. Vi vill köpa utbildningen av ett företag samtidigt som vi driver de teoretiska ämnena på gymnasiet, säger Snickars.
"Tar den rätta vägen"
Att det vinnande företaget behöver finnas i närområdet råder det absolut inga tvivel om.
– Vi behöver ha utbildningen på plats i Hultsfred. Hälften av utbildningen är på Hultsfreds gymnasium och hälften av industrikurserna måste vara i anslutning till gymnasiet för att helheten ska gå ihop med eleverna.
Vad tänker du kring det ändrade beslutet?
– Det bästa är att ingen kan komma fram efteråt och ifrågasätta varför vi inte gjorde en riktig upphandling. Vi tar den rätta vägen så ingen kan ifrågasätta vad vi har gjort. Det handlar om att göra juridiskt rätt.