Annons:

Sök

Annons:

Åtal mot man som ska ha varit drivande i gängkonflikten i Kalmar

Åklagare Johan Henningsson kommer att presentera åtalet nu på torsdag. Foto: Anders Blank

Åtal mot man som ska ha varit drivande i gängkonflikten i Kalmar

På torsdag kommer åklagare Johan Henningsson att väcka åtal i ett mål som kan komma bringa klarhet i vad som låg bakom gängkonflikten i Kalmar 2022. 

Annons:

Det var på sensommaren 2022 som en blodig man kom in på ett hotell i centrala Kalmar. Det blev startskottet för en förundersökning som nu är klar och där åtal kommmer nu på torsdag. Den blodige mannen ska ha varit på morduppdrag och måltavlan ska ha varit någon ur Norrlidsgänget. Gänget ska ha agerat i självförsvar när de misshandlade mannen, så de är därför inte misstänkta för brott. 

Det är däremot en 26-årig man som bedöms som ledare för det konkurrerande gänget till de i Norrliden. Enligt åklagare Johan Henningsson har den här mannen beställt mord. 

Det handlar om fyra män som nu kommer att åtalas bland annat för anstiftan av försök till mord, försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt narkotikabrott och flera grova vapenbrott. Brottsligheten har ägt rum i Kalmar och Sundsvall.

Internationellt samarbete

Männen är mellan 20 och 26 år, huvudmannen har enligt utredningen styrt verksamheten från Spanien, de övriga har varit i Sverige och agerat på huvudmannens uppdrag. Nio personer till som redan är dömda i andra mål är kopplade till ärendet.

– Från början såg det ut som en konflikt i Kalmar, där vi var angelägna om att få stopp på skjutningarna och det allvarliga våldet. Efterhand såg vi ett samband med andra ärenden och platser både i Sverige och internationellt, som gjorde att vi kunde skapa en helhetsbild. Ett gediget samarbete mellan polis och åklagare både i Sverige och internationellt har gjort att vi nu går mot åtal, säger Johan Henningsson.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: