En företagare i Hultsfreds kommun döms till fängelse. Den andre klarar sig undan med villkorlig dom samt samhällstjänst.
Foto: MostPhotos
De två åtalade männen, bosatta i Hultsfreds kommun, har varit ansvariga för bokföringen i två lokala företag med säte i samma kommun.
Bolagen försattes i konkurs under 2022 respektive 2023. Det var då det upptäcktes brister i bkföringen, som konkursförvaltaren slog larm.
Åklagaren ansåg att de båda åsidosatt bokföringsskyldigheten. Detta genom att "underlåta dels att löpande bokföra uppkomna affärshändelser och dels att bevara räkenskapsinformation på ett betryggande sätt", skrev åklagaren i stämningsansökan som lämnades in till Ekobrottsmyndigheten i Malmö i somras.
Bristerna i bokföringen för det ena företaget avser två räkenskapsår. Löneutbetalningar på över 300 000 kronor samt övriga uttag på över 100 000 kronor, som inte har bokförts korrekt, gör att det inte har varit möjligt att bedöma rörelsens förlopp, ekonomiska resultat och ställning.
Det ska även ha handlat om affärshändelser på hundratusentals kronor, som också borde ha bokförts. Så pass mycket som närmare hälften av affärshändelserna har inte bokförts. För år 2021 har inte heller någon årsredovisning upprättats.
I det andra bolaget handlar det om löneutbetalningar på över 700 000 kronor som inte bokförts.
"Löneutbetalningar har bokförts för vissa av lönerna för januari och februari, för resterande månader har löneutbetalningar inte bokförts alls", står det i domen.
Ville hjälpa till
Den något yngre av de två männen har berättat att den något äldre mannen frågade om han kunde starta ett bolag. De två betalade hälften av aktiekapitalet och han har sagt att han gjorde det för att hjälpa den andre.
Tanken ska ha varit att han skulle sitta i styrelsen, men han skulle inte jobba i bolaget. Det var den andra mannen som skulle sköta det administrativa kring företaget. Att han skulle sköta redovisningen var inte överenskommet, enligt honom. Mannen säger sig inte ens ha vetat att han haft inloggning till bokföringstjänsten man skulle använda.
När han frågade om hur företaget gick fick han till svar att det gick bra, uppger han. Att bokföringen inte sköttes korrekt ska han inte ha haft någon kännedom om.
När de tog över bolag nummer två säger han att de var överens om att ansvarsfördelningen skulle se likadan ut.
Jobbade 70 timmar i veckan
Den andra mannen har berättat att han jobbade 70 timmar i veckan med bolagen. Hans uppgifter är något annorlunda och den något äldre av de två säger att den yngre skulle växa in i bolaget och lära sig såväl processen som bokföringen.
Mannen har berättat att han knappt sov, "det bara snurrade siffror" har han uppgett och han hade ingen semester och jobbade både kvällar och helger.
Han har sagt att han skulle få varningar från bokföringstjänstens system om det inte fungerade och att det "inte skulle kunna gå fel". När han påböjade årsredovisningen för det ena bolaget var arbetsbördan fruktansvärd och han hade helt enkelt inte tid att slutföra den.
Hans bild är inte att han sagt till till den andre att han skulle lösa allting.
Döms till fängelse
Tingsrätten konstaterar inledningsvis att det är utrett att bokföringen haft de brister som åklagaren gjort gällande. Det rör sig alltså om bokföringsbrott, menar rätten.
Rätten menar att den äldre måste ha insett risken för att bokföringsskyldigheten inte skulle bli uppfylld, i och med att han har sagt att han inte hade tillräckligt med tid för att utföra administrationen och kontrollera bokföringen.
Han döms därför för uppsåtligt bokföringsbrott. Den andre, som endast ställt allmänna frågor om hur det går för bolaget, har agerat oaktsamt och ska dömas för bokföringsbrott av oaktsamhet.
Företagaren förekommer sedan tidigare inte i belastningsregistret. Han döms nu till sex månaders fängelse, då det inte finns någon möjlighet att välja en annan påföljd anser tingsrätten.
Den yngre, som också är ostraffad, döms till villkorlig dom förenat med samhällstjänst. Antalet timmar bestäms till 75.