Annons:

Sök

Annons:

Vänstersidan kräver besked om SD-pengar – ”Synnerligen allvarligt”

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou vill få besked från SD regionalt. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

Vänstersidan kräver besked om SD-pengar – ”Synnerligen allvarligt”

SCV-majoriteten i Region Kalmar är en av alla konstellationer som reagerar efter Kalla Faktas unika undercover-gräv hos Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Annons:

En reporter på Kalla Fakta lyckades få jobb på SD:s kommunikationsavdelning och har kunnat visa hur SD driver opinion med falska konton. De två programmen har fått massiv uppmärksamhet och skapat en tydlig konflikt mellan Tidöpartierna som utgör regeringsunderlaget.

De politiska motståndarna är förstås inte sena att spinna vidare på avslöjandet och S, C och V i Region Kalmar vill nu ha besked från SD i regionen.

I ett pressmeddelande skriver man att Sverigedemokraterna centralt tog emot 22 miljoner i avgifter från sina lokala organisationer under 2022 och att SD fått 12,5 miljoner i partistöd från de regionala skattemedlen under de senaste tio åren. Tre miljoner av dem ska ha gått till moderpartiet, enligt Kalla Faktas avslöjande.

– Vi i SCV-majoriteten kräver svar från Sverigedemokraterna i Region Kalmar län, hur mycket av partistödet från Region Kalmar län går till trollfabrikerna? Dessa medel är avsatta för att främja demokratin och det offentliga samtalet, att de nyttjas till precis motsatsen är synnerligen allvarligt. Med tanke på de mycket allvarliga avslöjandena som TV4:s Kalla fakta presenterat bör SD omedelbart upphöra eventuella vidaresändningar av partistöd överhuvudtaget, och i synnerhet när risken är stor att pengarna går till att finansiera trollkonton, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

"Det existerar inte"

Partiledaren för SD, Jimmie Åkesson, har gått till motattack efter programmen och kallat det för en ”påverkansoperation” från TV4.

– Jag vet inte vad det är han (Ulf Kristersson, red. anm.) tycker är allvarligt. Det TV4 påstår, existerar inte. Det existerar bara i deras egna påhitt. Det finns ingen trollfabrik, ingen svartmålning. Utan det kokar ner till några humorkonton på Tiktok. En begränsad plattform i min värld, säger han till DN.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: