Annons:

Sök
  • Moderatledaren lovar handling efter flygturen: ”Så här kan vi inte ha det”

    Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, fick se vad granbarkborren har orsakat för skador med skogen söder om Hultsfred från en helikopter. Foto: Ossian Mathiasson

  • Moderatledaren lovar handling efter flygturen: ”Så här kan vi inte ha det”
  • Moderatledaren lovar handling efter flygturen: ”Så här kan vi inte ha det”
  • Moderatledaren lovar handling efter flygturen: ”Så här kan vi inte ha det”
  • Moderatledaren lovar handling efter flygturen: ”Så här kan vi inte ha det”
  • Moderatledaren lovar handling efter flygturen: ”Så här kan vi inte ha det”

Moderatledaren lovar handling efter flygturen: ”Så här kan vi inte ha det”

Granbarkborren ställer till med problem i skogarna söder om Hultsfred. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick från en helikopter se de omfattande skadorna på fredagen.
– Jag såg verkligen skadornas utbredning och stora döda skogsområden. Det är värre än vad jag trodde, säger Ulf Kristersson till vår tidning efter flygturen.

Det är verkligen tuffa tider för den småländska skogen. Förra sommarens extremvärme resulterade i mängder med skogsbränder och rekordstora angrepp på skogen av granbarkborren. 

Angreppen har dock blivit dubbelt så stora under 2020 och skadeläget för granskogen är minst sagt allvarligt. 2,5 miljoner kubikmeter skog skadades av granbarkborren i Götaland i fjol och i år landar siffran på fem miljoner kubikmeter.  

Från 1960 till 2017 dödades elva miljoner kubikmeter skog av granbarkborren och faktum är att det är lika mycket som har dödats på två år (2018 och 2019). 

Den eländiga granbarkborren har fått fäste i Götaland och Moderaterna är ett av partierna som har engagerat sig i frågan. I dag bjöd Moderaterna i Hultsfred in partiledaren Ulf Kristersson för en dialog med skogsbranschen om granbarkborrens konsekvenser. 

"Lider verkligen med dem"

Efter att Södra Skogsägarna, Bergs Timber och LRF fått ge sin syn på situationen satte sig Ulf Kristersson i en helikopter för att se granbarkborrens skador på skogen söder om Hultsfred.

– Det var en mäktig upplevelse. Jag såg verkligen skadornas utbredning och stora döda skogsområden, säger Ulf Kristersson. 

Vad tänker du efter flygturen?

– Att så här kan vi inte ha det. Jag tycker att det är tappert av både små och stora privata markägare som sköter sin skog och förstår vidden av konsekvenserna. Staten måste också hjälpa till, dra sitt strå till stacken och vara en god granne, då kan inte staten ha naturreservat som i praktiken sprider skador till andra närliggande markägare, säger Kristersson. 

Såg du det här framför dig när du satte dig i helikoptern?

– Det är en väldig skillnad på att se det isolerat än att se det på ett fotografi. När man flyger i en helikopter så ser man hur stora skadorna är och utbredningen. 

Vad har du att säga till markägarna?

– Jag lider verkligen med dem. Min bror äger 40 hektar skog så jag förstår vad det är frågan om. Jag förstår hur det är för markägarna, både ekonomiskt och känslomässigt. Det är en stor sak och stora värden som står på spel. 

"Kommer ta upp det"

Granbarkborrens spridning från statlig mark till kringliggande privata markägare har inget stopp. Ett stort problemområde är runt naturreservatet Kraskögle utanför Mörlunda där markägarna drabbas hårt rent ekonomiskt. 

Moderatledaren tycker att staten borde ta ett större ansvar. 

– Jag tänker ta det vidare och titta på vad vi kan göra. Är det lagstiftningen som brister så får vi ändra den och då kommer jag föreslå det. Är det mer tillämpningar, alltså hur regeringen beordrar länsstyrelsen att arbeta, så måste regeringen ändra sina instruktioner till länsstyrelsen. Drabbade träd ska avverkas i tid så inte granbarkborren sprider sig. 

Är det en fråga som du kommer ta tag i direkt?

– Ja, absolut. Jag kommer ta upp det. 

"Ingen bra idé att låta det vara"

Peter Nilsson, koncernchef på Bergs Timber, fanns på plats och pratade om hur granbarkborren påverkar deras verksamhet. 

– Det är bra att vi samlas så vi får stopp på granbarkborrens utbrott. Om man tittar på hur det har blivit i Centraleuropa och Kanada så blir det dramatiska effekter för lång tid om man inte är med och stoppar det, säger Peter Nilsson och fortsätter:

– Jag förväntar mig väl inga besked från moderatledaren, men däremot att de jobbar och ser till att förenkla vissa tillstånd som måste till. 

Hur ser du på att de inte avverkar skadad skog i naturreservatet Kraskögle?

– Det är ingen bra idé att låta naturreservaten vara, man måste gå in och plocka bort skadat virke. Det är en jäkla risk man tar. När det har gått tillräckligt lång tid så är det jättesvårt att få stopp på det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: