Annons:

Sök

Annons:

  • OS-meriterad satsar vidare i Virserum – nu i dubbelt så stor lokal

    Wolfgang Biedron har startat judoverksamhet i Virserum, med ambitionen att bilda en förening efter nyår. Foto: Privat

  • OS-meriterad satsar vidare i Virserum – nu i dubbelt så stor lokal

    I dagarna fick man tillgång till en dubbelt så stor lokal, med en ökad trygghet som en viktig aspekt. Foto: Privat

  • OS-meriterad satsar vidare i Virserum – nu i dubbelt så stor lokal

    Lokalen man använder är före detta fritidsgården i Hotell Dacke, där en vägg nu tagits ner för att skapa bättre förutsättning för att bedriva judoverksamheten. Foto: Privat

OS-meriterad satsar vidare i Virserum – nu i dubbelt så stor lokal

Han har deltagit i både SM, EM, VM och OS. Efter flytten till Virserum har Wolfgang Biedron startat judoverksamhet på sin nya hemort, med ambitionen att bilda en förening efter nyår.
I dagarna fick man tillgång till en dubbelt så stor lokal, med en ökad trygghet som en viktig aspekt.

Annons:

Det har lagts en hel del jobb på lokalen under Hotell Dacke, som tidigare rymde ortens fritidsgård. Här har mellanväggen tagits ner för att få ett stort rum i stället för två små.

Förutom att man nu får rum med en 80 kvadratmeter stor judomatta, jämfört med den tidigare på blott 27 kvadratmeter, så finns det en viktig säkerhetsaspekt.

– Det som var besvärligt tidigare var att jag inte hade någon överblick. Jag hade de tränande i två rum och det är inte bra när man är ensam instruktör och jobbar med ungdomar. Föräldrar som var med hjälpte mig att ha lite koll, men jag vill förstås kunna ha överblick över gruppen själv. Nu ser jag hela rummet, säger Wolfgang Biedron.

Hur hoppas du att den satsningen ska komma att påverka verksamheten?

– Jag hoppas det ska få fler intresserade, så jag kan ha två grupper för det är ganska stor viktskillnad. Från 25 till 100 kilo är som du förstår inte så bra. Det gör att det finns en större skaderisk om en stor ramlar på en mindre vid kast. Vi har inte haft några skador, å andra sidan har vi haft försiktig träning och jag har tagit bort vissa moment på grund av att det är en gemensam grupp.

Ville upptäcka Europa – hamnade i Virserum

Efter en skilsmässa bestämde sig Wolfgang Biedron för att upptäcka Europa. Fem-sex månader senare stjälpte pandemin de planerna och Wolfgang bosatte sig i Virserum i slutet av maj förra året, efter att ha bott i Sundsvall i 30 år.

– Jag letade efter ett ställe i södra Sverige, ville lägga mig i mitten av mina barn och framför allt såg jag fördelar i att enklare kunna resa ut i Europa från Virserum än Sundsvall.

Långt förflutet inom judon

Wolfgang Biedron har ett långt förflutet inom judon, en sport han utövat sedan barnsben. Han har en framgångsrik karriär bakom sig och har representerat sitt hemland på högsta nivå, i både VM och OS. Han blev bland annat första svenska manliga judoka att ta en EM-medalj i judo 1977, sedan han kommit till Sverige från Tyskland bara ett par år tidigare.

Förutom att han varit landslagstränare har han också varit heltidsanställd i två judoklubbar, i Uppsala och Sundsvall, som han var med och startade och som senare blev Sveriges största judoklubb. Så att starta en ny verksamhet på nya hemorten låg nära till hands.

– Jag har ju jobbat med det här på heltid i närmare 50 år. Så sedan i juli bedriver jag verksamhet här i Virserum, säger han.

Hur ser intresset ut?

– För närvarande är det 15 ungdomar och fem vuxna som tränar regelbundet varje onsdag och tre av fyra veckor även lördagar, berättar Wolfgang Biedron.

Så här långt är det i form av en farmarklubb i regi av Växjö Judoklubb. 

– Målet är att skapa en egen förening i Virserum någon gång efter jul och gärna starta verksamhet på ett par orter till. För tillfället har jag kontakt med Vetlanda.

Lokalen stått oanvänd länge

Jorma Isomettä som äger hotellet tycker det är jätteroligt att få användning av lokalen som en gång var fritidsgård.

– Den har stått oanvänd under de här åren, sedan vi startade hotellet. Så det känns fantastiskt att vi kan få börja använda den delen av huset.

Han hoppas det ska bidra till att intresset för judo ökar, nu när lokalen är mer tillgänglig.

– Vi har även ordnat modern belysning i trapphuset och planen är att sätta dit kodlås på dörren. Tanken är att lokalen också ska gå att hyra för gympa, yoga eller liknande, säger Jorma Isomettä.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: