Annons:

Sök

Annons:

REPLIK: Är vindkraft en trygg elförsörjning?

Kristdemokraten Lennart Davidsson. Foto: Arkivbild

REPLIK: Är vindkraft en trygg elförsörjning?

Det finns mycket att säga om vindkraft och det mesta har nog redan sagts i debatten för och emot en etablering i Hultsfreds kommun. Något som inte ens den mest inbitna förespråkaren har påstått är att vindkraften skulle ge en trygg elförsörjning. Det är inte för inte man ibland använder epitet som slumpkraft när det gäller den landbaserade vindkraftsproduktionen.

Annons:

Att då som LO-facket toppa sin inlaga med ett sådant argument gör att man blir en aning betänksam kring hur väl man har granskat frågan. Därefter kommer det slitna argumentet att kommunens näringsliv på något sätt skulle vara gynnat av en vindkraftsetablering.

Visst behöver våra företag energi men de enstaka hundradels öre som en park I Aspelands storlek skulle påverka priset, gör knappast någon skillnad. Det företagen I Hultsfred hela tiden är i behov av och det första som nämns I varje undersökning är kvalificerad arbetskraft. Är det någon som tror att det underlättar den rekryteringen om vi förstör vår enskilt mest uppskattade tillgång - vår ostörda och relativt orörda natur?

*

Vad som inte någonstans nämns är att när vindkraftverken eventuellt ska tas i drift är Njordr och Ecogain långt borta. Det har då sålts ett färdigt tillstånd att bygga till en annan intressent som vi i dag inte vet något om. Och vad än värre är - den dag verken tjänat ut eller ett haveri inträffar, något som händer allt oftare nu när befintliga verk börjar komma till åren, kan ägandet ha skiftat många gånger och ingen ansvarig är kanske längre möjlig att nå. Se vad som hänt med slakteriet I Hultsfred, vill vi med öppna ögon riskera samma sak här?

Att avslutningsvis insinuera att en vindkraftspark med alla potentiella problem i form av ljus, skuggor och ljud, hot mot fåglar och fladdermöss, med markområden i storleksordningen hundra fotbollsplaner omvandlade till grusöken, på något sätt kan vara positivt för boende och turism är väl ändå att ta i?

KD Hultsfred

Folke Pleijert

Lennart Davidsson

Fotnot: Inlägget är en replik på denna debattartikel.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: