Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Regeringen saboterar klimatmålen

Foto: MostPhotos

DEBATT: Regeringen saboterar klimatmålen

”Klimatkollapsen har redan startat”. Det skriver FN:s Generalsekreterare, Antonio Guterres i ett pressmeddelande i samband med att Meteorologiska världsorganisationen (WMO) presenterade sin årliga rapport om luftkvalitet och klimat för 2023.

Annons:

Året som enligt EU:s jordobservationsprogram Copernicus ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts på Jorden. ”Den gångna sommaren är den varmaste på 120 000 år” säger Samantha Burges, vicechef på Copernicus. 2016 undertecknades det s.k. Parisavtalet som innebär att vår planet Jorden måste skyddas från en global uppvärmning som ligger långt under 2 grader och en strävan efter att den begränsas till max 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå.

Enligt Naturvårdsverket visar mätningar att medeltemperaturen från 1800-talets mitt redan har stigit med drygt 1 grad. Konsekvenserna av detta har visat sig genom våldsamma regnoväder, extremhetta, bränder, stormar och att jordens glaciärer och polarisar börjat att smälta. Vad som händer om den globala uppvärmningen skulle gå över 2 grader kan nog ingen ens föreställa sig.

Det är egentligen bara en enda sak mänskligheten behöver göra för att slippa all den förödelse som en total klimatkollaps skulle innebära, stoppa utsläppen av växthusgaser! Men trots alla avtal som undertecknats och alla klimatmål som satts upp märks ingen skillnad i atmosfären, nivåerna av växthusgaser minskar inte utan tvärt om så fortsätter de att öka. Att minska på utsläppen gäller naturligtvis även för oss i Sverige.

Vår regering verkar ha en helt annan åsikt, i stället för åtgärder som skulle minska utsläppen så fattar man beslut som kommer att öka dem. Den klimatpolitik som den sittande regeringen för är inget annat än ett sabotage mot Parisavtalet och ett svek mot framtidens medborgare som kommer att drabbas när klimatet totalhavererar.

I och för sig så är det inga andra länder heller som minskat sina utsläpp av växthusgaser. Så man kan undra om 2000-talets första århundrade kommer att bli den generation som gjorde planeten Jorden obeboelig på grund av sin dumhet?

Jan-Gunnar Johansson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: