Annons:

Sök

Annons:

Hellberg: Kulturen får räkna med besparingar med Brunegård

Vinner Kristdemokraterna landstingsvalet i Kalmar län blir det kraftiga förändringar för kulturlivet. Det står klart efter att ha läst Gudrun Brunegårds (KD) inlägg den 8/8.

Annons:

Det går inte att tolka henne på annat sätt än att hon står bakom stora besparingar på kulturen rakt av. Virserums konsthall, länsmusiken i Oskarshamn, Länsmuseet i Kalmar osv får räkna med minskade anslag vid ett maktsikte. Som socialdemokrat ser jag detta som mycket olyckligt. För mig är ett rikt och levande kulturliv i hela länet en viktig välfärdsfråga. Regionens kulturliv behöver bättre förutsättningar, inte sämre.

Gudrun Brunegårds resonemang vittnar om skrämmande stora kunskapsluckor. Ett landstingsråd, även om hon är i opposition, borde veta bättre. Hon tycks tro att det är kulturrådet som bestämmer över hur anslagen ska fördelas här i Kalmar län. Det är fel. Sedan flera år är det landstingen och regionerna, i samverkan med kommunerna och kulturlivet, som beslutar hur det statliga bidraget ska fördelas. 

*

Gudrun Brunegård skriver om ”klåfingriga politiker” som styr. Menar hon då sina partivänner Christopher Dywik som är vice ordförande i länsmuseet eller Åke Nilsson i länsmusiken? Jag menar att hennes uttalande är grundlöst och att det inte finns några exempel på då styrelserna har överträtt sina befogenheter.

Vi förtroendevalda styr aldrig innehållet i utställningarna. Länsmuseets chef Örjan Molander intygar detta i ett inlägg: ”Jag anser att det fungerar bra med länsmuseets styrelse. Principen om armlängds avstånd fungerar i praktiken och bevakas balanserat och klokt av ordförande Yvonne Hagberg”.

*

Det är även så att Gudrun Brunegård inte förfogar över själva sakfrågan hur mycket än hon vill lägga sig i den. Länsmuseet är nämligen en stiftelse, ingen förvaltning under landstinget. Det är stiftarna som utser styrelse tillsammans. En tredjedel av ledamöterna kommer från hembygdsförbundet. Över dessa kan hon inte alls bestämma över.

Gudrun Brunegård tycks också tro att kostnaden för den rödgröna reformen med gratis entré till de statliga museerna skulle kunna betala kraftiga anslagsökningar till sjukvården, äldreomsorgen och fler poliser. Kostnaden, 80 miljoner kronor, är i sammanhanget mycket liten för samhället i stort, men betyder mycket för museisektorn och besöksutvecklingen.

För museer som infört fri entré under 2016 ökade besöksantalet med hela 49 procent, enligt myndigheten för kulturanalys. Den här utvecklingen måste anses som mycket lyckad. Kulturarvet kommer på det här sättet fler till del. Och det är inte bara Stockholms-museer som berörs som Gudrun Brunegård skriver. Fri entré gäller också på exempelvis flygvapenmuseet i Linköping eller marinmuseum i Karlskrona. 

Jonas Hellberg (S)

Kulturpolitiker och ledamot i landstingsfullmäktige

Fotnot: Jonas Hellbergs inledande inlägg kan du läsa här.

Gudrun Brunegård replik kan du läsa här. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: