Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Folkviljan – det är bra argument för kommunalt veto

Anders Andersson (KD) ger svar på tal i ett debattinlägg och svarar på insändaren från Tomas Söreling (S) och Tommy Rälg (S) samt tidigare från Lennart Beijer (V). Foto: Ossian Mathiasson

DEBATT: Folkviljan – det är bra argument för kommunalt veto

 


Socialdemokraternas debattinlägg på Dagens Hultsfred har fått KD-politikern Anders Andersson att replikera i frågan. 

 

Annons:

När jag i olika media gång på gång hörde uttalanden från Per Bolund (MP) som regeringens företrädare valde jag att som ordförande i kommunfullmäktige ge röst åt alla som önskar fortsatt starkt kommunalt självstyre. För mig är det självklart att vi ska ha ett kommunalt veto. Och jag trodde nog att jag hade stöd bland de flesta. Men tydligen inte hos oppositionen. Det Söreling och Rälg argumenterar för är någon form av gummi-paragraf där kommunfullmäktige ger uttryck för en uppfattning men ändå ska ärendet rulla vidare för beslut på högre nivå, långt från de som kommer att vara berörda. 

Till någon tidning tror jag att jag också uttryckte förhoppningen att den utredning som nu Bolund vill ha skulle stoppas av andra ministrar i regeringen, t ex Lena Micko som för inte så länge sedan var ordförande i styrelsen för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Men när nu inte ens S-politikerna i vår egen lilla kommun ger mig stöd i min uppfattning gällande kommunalt veto vid vindkraftsbeslut då har jag nog gett upp hoppet att det ska finnas något statsråd i S-MP-regeringen som står upp för oss ute i landsorten. 

*

Till ärendet som nu ska avgöras på kommunfullmäktiges möte den 9 november hör att den översiktsplan som en del hänvisar till är 10 år gammal och mycket har hänt i våra bygder sedan dess. Inte minst när det gäller besöksnäringen. Dessutom fanns inte ”på kartan” när översiktsplanen antogs att någon ville bygga vindkraftverk med en höjd på 250 meter, nästan dubbelt så högt som anges i gällande plandokument. Det som verkligen skrevs in i översiktsplanen för tio år sedan är att vindkraftverken kan vara störande i landskapsbilden och att största möjliga hänsyn ska tas till omgivningen. Från detta bortser helt mina vänner Söreling, Rälg och Beijer. Vilket är att beklaga. 

”Vi socialdemokrater är för lika villkor för branschen” skriver s-ledarna Söreling och Rälg. Det låter ju liberalt och företagsvänligt. Och lite överraskande.  Men, för vår kommun så innebär denna s-linje att man är beredd att offra de synpunkter och åsikter som direkt berörda medborgare och företagare framfört. Det är inte jag som kristdemokrat beredd till. Jag vill också se till vad enskilda personer och lokala företag tycker och inte enbart till vad vindkraft-branschen för fram. 

*

Regeringen och nu även s- och v-politiker i vår kommun tycks tro att det är nyckfullhet som styr de kommunala besluten. Tvärtom vill jag hävda, vi som kommunala företrädare ska ha örat lagt till marken och känna in vad befolkningen i allmänhet tycker. Vi har också som uppgift att beakta vad företagare och besöksnäringen i vår kommuner för fram som avgörande för näringslivets utveckling. Därför är det viktigt att landets kommuner har en vetorätt när det gäller etablering av nya stora vindkraftverk. Denna rättighet hoppas jag en majoritet i kommunfullmäktige kommer att använda på nästa fullmäktige och då säga nej till den planerade vindkraftsanläggningen i området Mösjöberget sydväst om Målilla. 

Anders Andersson (KD) Järnforsen 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: