Annons:

Sök

Annons:

FAMILJENS HUND HJÄLTE I KVÄLL – HÄR ÄR TROLIGA BRANDORSAKEN

Ägaren Hjalmar Österberg berättar om tisdagskvällens brand som drabbade Målilla Älgpark. Foto: Lotta Madestam

FAMILJENS HUND HJÄLTE I KVÄLL – HÄR ÄR TROLIGA BRANDORSAKEN

När familjens hund började skälla i kvällsmörkret tittade Hjalmar Österberg ut och undrade vad som stod på. Det räddade sannolikt ägarna till Målilla Älgpark från en ännu större katastrof vid tisdagskvällens brand.

Annons:

Målilla Älgparks stora ladugård blev lågornas rov vid en omfattande brand på tisdagskvällen. Under räddningstjänstens övervakning ska nu ladugården få brinna ut under natten.

Inga djur eller människor skadades vid branden, men det kunde ha gått mycket värre och de materiella skadorna förmodligen blivit betydligt större om det inte varit för ägarfamiljens sjuårige Grosser schweizer sennenhund-hane Hektor.

Hunden upptäckte branden

Tillsammans med hustrun Maria driver Hjalmar Österberg Målilla Älgpark. I kväll satt han vid datorn när Hektor, som var ute, helt plötsligt började skälla.

– Han skäller inte så ofta, så när han gör det brukar jag gå och kolla vad det är han signalerar om. Direkt när jag tittade ut genom fönstret såg jag att det slog ut eldslågor från ladugårdens ena gavel. De syntes bra i mörkret, och jag sprang dit direkt, berättar Hjalmar.

Under tiden Maria ringde brandkåren, såg Hjalmar till att släppa ut parets getter som befann sig i hägnen runt omkring den brandhärjade ladugården.

– De är i skogen nu, men de kommer komma tillbaka när det har lugnat ner sig här. Getter fungerar så, berättar Hjalmar Österberg.

Och mycket riktigt så lokaliserades getterna strax därefter. Parkens älgar befann sig vid brandtillfället i hägnen en bit bort och för dem var det aldrig någon fara.

Gammal el

Brandorsaken är ännu inte utredd, men Hjalmar Österberg har sina aningar om vad som kan ligga bakom.

– Byggnaden som har brunnit är ett gammalt stall. I halva byggnaden var det ny elektricitet, men i den andra halvan, ett gammalt isolerat potatislager, var det gammal el. På den gavel där det brann när vår hund skällde sitter det ett åldrigt elskåp, så det måste ha med det att göra, säger Hjalmar.

– Nu får vi se vad försäkringsbolaget säger. Vi kan aldrig bygga något så stort hus igen, men kanske ett mindre som getterna kan ha.

Hyllar räddningstjänsten

Tack vare att Hektor upptäckte branden så pass snabbt kunde räddningstjänsten också larmas tidigt.

– Räddningstjänsten var snabbt på plats, och det gjorde att de kunde rädda de här små husen runtomkring – hönshuset och ett annat gethus som vi har, säger Hjalmar Österberg.

Vad känner du kring räddningstjänstens arbete?

– Jättebra och proffsigt. Det är underbart att vi har en så bra räddningstjänst i Sverige, tycker jag. Sedan var det ju en fördel att ha älgdammen så nära. Där la de ner så de kunde ta vatten ifrån.

Micael Rundberg

Lotta Madestam

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: