Annons:

Sök

Annons:

FRUKTANSVÄRD SYN PÅ GÅRD I NORRA LÄNET – MAN DÖMS

Foto: Genrebild

FRUKTANSVÄRD SYN PÅ GÅRD I NORRA LÄNET – MAN DÖMS

En man från norra länet döms av Kalmar tingsrätt för djurplågeri. Mannen ska ha låtit flera djur gå med skador och sjukdomar i en bristfällig miljö utan att få vård. Flera av dem fick avlivas omedelbert.

Annons:

Enligt Kalmar tingsrätts dom, som tillkännagavs på måndagen, har mannen under våren 2022 utsatt ett flertal nötkreatur på en gård i Hultsfreds kommun för lidande. Det hela uppdagades då Länsstyrelsen gjorde en kontroll på gården den 26 april förra året. Vid kontrollen uppmärksammades ett stort antal brister av mycket allvarlig och brådskande karaktär.

Det har bland annat gällt en kalv som var så svag att den inte kunde resa sig och djur som var kraftigt halta med infekterade sår samt krumma ryggar, vilket indikerar att de haft ont, framgår av polisens förundersökning. Fyra av dessa djur avlivades omedelbart och två ställdes i sjukbox.

En kviga hade drabbats av förlamning efter att ha kalvat. Kvigan kunde inte resa sig ur gödseln i skrapgången där hon låg, kunde inte äta eller dricka och inte heller ta hand om sin nyfödda kalv. När Länsstyrelsen kom på sin inspektion hade hon legat där minst 16 timmar. När man frågade mannen varför han inte tillkallat veterinär svarade han att de nog ändå inte kunde göra något förutom att avliva henne, skriver Länsstyrelsen i sin rapport. Både kvigan och hennes kalv, som låg i kalvningsboxen, avlivades omedelbart.

Villkorlig dom och dagsböter 

”Djurägaren har låtit djuren gå runt med skador och sjukdomar utan att tillse att de fick nödvändig vård, behandling eller avlivades trots att de visat tydliga tecken på ohälsa”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen har erkänt gärningen men i förhör uppgett att han inte sett att djuren varit i behov av vård, haft gödselbrännor eller att miljön varit bristfällig med avseende på tillgång till strö och vatten.

Av åberopade kontrollrapporter och veterinärutlåtande framgår att flera av mannens djur lidit på grund av eftersatt vård och efter att ha levt i en miljö med stora brister.

”Det kan därmed inte ha undgått mannen att djuren lidit och att miljön var så eftersatt att det fanns en stor risk för att djuren skulle ta ytterligare skada därav”, skriver tingsrätten.

Därför dömer man mannen för djurplågeri i enlighet med åtalet. Påföljden bestämdes av Kalmar tingsrätt till villkorlig dom och 50 dagsböter om 150 kronor, totalt 7 500 kronor.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: