Annons:

Sök

Annons:

Tre tonåringar får ingen hjälp av hovrätten – råndomen står fast

De tre tonåringarna döms för rån även i hovrätten. Foto: MostPhotos

Tre tonåringar får ingen hjälp av hovrätten – råndomen står fast

I slutet av mars dömdes tre tonåringar för ett rån vid Albäcksskolan i Hultsfred. Domen överklagades till hovrätten, som inte gör någon annan bedömning än tingsrätten.

Annons:

En av de tre som i slutet av mars dömdes i tingsrätten hade bett målsägande komma till Albäcksskolan för att betala tillbaka på en skuld som han hade till målsägande. 

När målsägande kom till platsen var det ytterligare två andra personer där som omringade honom och tvingade in honom i ett hörn. De tre ska ha ifrågasatt varför målsägande angett deras namn i samband med ett tidigare inbrott på en annan plats.

Två av de tre tonåringarna ska ha hotat målsägande med att de skulle misshandla honom om de inte fick hans mobiltelefon och pinkod. En av de tre tog ett grepp om målsägandes tröja och tvingade till sig mobiltelefonen. Flera vittnen har gett stöd för att de tre tonåringarna ställde sig runt målsägande. De hörde också tjafs och upprörda röster.

Tingsrätten gjorde en anmärkning om att samtliga hörda i målet var unga personer, men konstaterade att åklagaren lyckats styrka gärningen. 

Rätten menar också att de tre tonåringarna agerat tillsammans och i samförstånd. En av de tre var passiv under själva rånet, men det var dock han som lockade målsägande till platsen. 

Så blir påföljden

De tre tonåringarna har vidgått att det varit tal om det här tidigare inbrottet, men hävdat att det aldrig diskuterats om någon telefon. Det ansåg tingsrätten var motbevisat.

De tre tonåringarna dömdes samtliga för rån. 

Något de försökte ändra på i hovrätten. I sitt yrkande i Göta hovrätt ville alla tre frikännas eller åtminstone få en lindrigare påföljd. 

Hovrätten har tagit del av samma bevisning som tingsrätten. Hovrätten instämmer i alla delar i tingsrättens bedömningar och slutsatser. 

Tingsrättens domslut ska inte heller ändras kring varken påföljd eller skadestånd.

Två ville frikänna en av de tre

Två nämndemän hade en skiljaktig mening och ansåg att en av de tre skulle frikännas från ansvar för rån. 

En av de tre dömdes också för ringa narkotikabrott och hans påföljd blir ungdomstjänst i 70 timmar. De övriga två döms till 65 respektive 90 timmars ungdomstjänst. Samtliga tre är dömda sedan tidigare. 

Målsägande ska också få skadestånd från två av de dömda på 23 000 kronor vardera. Från den tredje rör det sig om 9 660 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: