Annons:

Sök

Annons:

Liga åtalas för bedrägerier mot äldre – kommuninvånare är drabbad

Ett omfattande åtal har väckts mot åldringsbedragare på olika platser i Sverige, bland annat Mörlunda. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Liga åtalas för bedrägerier mot äldre – kommuninvånare är drabbad

Sex man från Malmö åtalas misstänkta för omfattande bedrägeriet mot äldre personer på olika platser i Sverige, bland annat Mörlunda. 

Annons:

I dag väckte Malmö tingsrätt åtal mot ett stort antal personer för delaktighet i bedrägerier mot äldre personer i Sverige där ligan ska ha lurat äldre på totalt 700 000 kronor.  

Ett 70-tal poliser deltog i ett större tillslag mot bedragarna vid en samlad insats på olika platser i Malmöområdet i januari 2020.

Åldring från Mörlunda drabbad

Det är sex män, varav fyra sitter häktade, som är åtalade för grova bedrägerier och försök till grovt bedrägeri i sammanlagt 37 fall. Samtliga är mellan 25 och 35 år från Malmöområdet. 

Ytterligare 31 personer, ungdomar i 20-årsåldern från Malmöområdet, åtalas för penningtvättbrott efter att ha tagit emot pengar från bedragarna på Swick som man i sin tur tagit ut i kontanter och lämnat över till bedragarna. 

De äldre som har drabbats i denna utredning är från bland annat Malmö, Halmstad, Kalmar, Luleå, Nässjö, Ronneby, Jukkasjärvi och likaså Mörlunda i Hultsfreds kommun. 

Presenterat sig som poliser

Enligt polisens hemsida har bedragarna ringt upp de drabbade åldringarna, som är mellan 75 och 80 år, och presenterat sig som banktjänstemän alternativt poliser. 

”Bedragarna har lurat de drabbade oftast genom att säga att målsäganden har tagit ett lån vilket de nekat till. Bedragaren har då förklarat för målsäganden att de blivit utsatta för ett bedrägeri. För att stoppa utbetalningen måste målsägande i swish-appen skriva in ett nummer och skriva "STOPP" i meddelanderutan för att stoppa låneutbetalningen. I själva verket har målsäganden själv swishat pengar till en penningmålvakt vilket de insett först efteråt”, skriver polisen på sin hemsida.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: