Det blir ingen vindkraftspark i Tönshult efter en dramatisk vändning i kommunfullmäktige. Lars Rosander (C) la fram avslag på ja-beslutet som han själv var med och fattade i kommunstyrelsen.
Foto: Ossian Mathiasson
Politikerna i kommunfullmäktige valde inte att gå på kommunstyrelsens förslag utan det blev ett nej till vindkraftsparken i Tönshult strax utanför Virserum.
"Anser att man får sin livsmiljö förstörd"
Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, föredrog själv ärendet, redogjorde för beslutet i kommunstyrelsen och avslutade sedan med ett eget förslag om att avslå förfrågan. Det var en vändning som många inte hade räknat med.
Centerpartiet föreslog att avslå ansökan från Stene Renewable och gå emot det förslag som lades i kommunstyrelsen, något som slutade med att ledamöterna för Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna sa nej medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avstod från att delta.
– Som jag sa i fullmäktige finns behov av miljövänlig energi och vi har haft Tönshult som en utpekad plats för vindkraft. Utifrån utvecklingen med 270 meter höga verk och den påverkan som parkerna har för de boende i närmiljön så har vi tagit till oss de synpunkter som har framkommit. Folk som bor i området anser att man får sin livsmiljö förstörd på ett eller annat sätt, säger Lars Rosander och fortsätter:
– Vi har lyssnat in allmänhetens synpunkter och hamnade till slut i beslutet att avslå ansökan. Det visade sig att alla i fullmäktige uttalade sig för ett avslag till projektet. Det gick inte ens till votering. Jag hoppas att de boende kan känna att vi har lyssnat in deras synpunkter och tagit det på allvar.
Men är det inte åsikter som har funnits sedan projektet presenterades för några år sedan?
– Det är framför allt under de senaste tre veckorna som frågan har debatterats på allvar. Mycket nya synpunkter har kommit fram. Förut har det funnits mer synpunkter på vad det ska vara för avstånd mellan hus och liknande. Det har vuxit till en annan fråga kring livsmiljö, om det är den här utvecklingen vi vill ha och om det hindrar annan boendeutveckling i våra områden. Det har varit fokus på det sedan kommunstyrelsen la sitt förslag.
Är du själv överraskad över att alla politiker sa nej till projektet?
– Var och en har fått ta ställning utifrån vad man själv tycker. Att det blev den här vändningen med att ingen föreslog att ansökan skulle tillstyrkas var kanske lite oväntat. Det är ett tecken på att man ser de problem som det skulle innebära för de boende.
Har du själv påverkats av Vindfrids synpunkter, manifestationen i Virserum och alla inkomna namnunderskrifter?
– Det har naturligtvis kommit fram fler synpunkter och fler har blivit engagerade i frågan och lämnat in sina tankar och viljor utifrån hur man ser på det. Det har gjort att det har blivit fler som argumenterat för det.
Vad var det som gjorde att du svängde i frågan?
– Jag har väl hela tiden vägt för och emot. Det som talade för var väl egentligen att det var ett bra område för vindkraft och det som var avgörande är hur livsmiljön blir för de omkringboende och vilka konsekvenser det blir för andra verksamheter. Är det den här utvecklingen vill ha med stora vindkraftverk på land. Det är inte alltid en lätt fråga med ja eller nej. Det är bedömningar och hur det upplevs för de boende i området. Det har gjort att jag och många andra har hamnat i det här ställningstagandet, att det inte är lämpligt.
"Agerat på professionellt sätt"
Stena Renewables projektledare Dan Sandros sa i förra veckans intervju med Dagens Hultsfred att han hoppas att politikerna står emot trycket och tillstyrker projektet.
Hur ser du på att ni avslår deras ansökan?
– Jag vill stryka under att det är en seriös och bra part som har lagt fram förslag. De har agerat på ett professionellt sätt, men vi har vägt in mycket av de boendes åsikter. Det påverkar livssituationen för många i området med tanke på att verken står i många år.