Annons:

Sök

Annons:

Andelen behöriga lärare ökar – så ser det ut i de olika skolverksamheterna

Barn- och utbildningsnämnden har gått igenom tjänstesituationen för höstterminen 2021. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Andelen behöriga lärare ökar – så ser det ut i de olika skolverksamheterna

Tjänstesituationen på Hultsfreds kommuns skolor och förskolor blir stadigt bättre för varje år som går. 
– Jag kan på det stora hela säga att det går till det bättre, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfreds kommun har gått igenom tjänstesituationen för hur många medarbetare som har lärarlegitimation i minst ett ämne. Rapporten gäller höstterminen 2021 och redovisades på nämndens senaste sammanträde. 

– Det gör vi varje hösttermin sedan några år tillbaka, säger barn- och utbildmningschefen Martin Snickars. 

Andelen legitimerade förskolelärare fortsätter att öka år för år, från 59,5 procent 2018 till 66,17 procent 2021. I förskoleklass ligger behörigheten på 91,67 procent och skillnaden är mycket liten jämfört med de tre senaste åren. 

Fritidshemmen är en verksamhet som har minskat när det kommer till andelen legimiterade fritidspedagoger. Det har minskat från 39,1 procent 2019 till 33,3 procent 2021. 

– Det hålls utbildningar i Vimmerby genom vårt samarbete i Campus Småland. Vår tanke är att få in fler utbildade fritidspedagoger om några år, säger Martin Snickars. 

Rejäl ökning på högstadiet

Lärarbehörigheten på låg- och mellanstadiet låg på 61 procent förra hösten och det har ökat ganska mycket till hösten 2021, nämligen 70 procent. 

– Vi satsar på att försöka få fler legitimerade lärare till årskurs 1–6. Det har gått uppåt men vi behöver göra mer, säger Martin Snickars. 

På högstadiet redovisas en rejäl ökning från 53,1 procent 2018 till 80 procent 2021. Den största ökningen vad gäller legitimerade lärare har skett på högstadiet.  

– Vi kan se att vi har många lärare med lärarlegimation, men alla har inte legitimation i de ämnen som de undervisar i. Vi behöver fortsätta med fortbildning inom ämnena så man har rätt ämnensbehörighet i samtliga ämnen som man undervisar i. Kommunen kommer gå in och erbjuda så man kan studera på arbetstid för att kunna läsa till ämnen samtidigt som man arbetar, säger Snickars. 

Gymnasiet har en liten ökning från 74,5 procent till 78 procent mellan hösten 2020 och 2021. 

– Det går lite upp och lite ner. Det är inte krav på legitimation för yrkeslärare. I det ena fallet är det exklusive yrkeslärare och i det andra fallet är det inklusive yrkeslärare. Man kan säga att det har varit ungefär samma nivå på gymnasiet under de fyra senaste åren. 

"Kommer satsa på fortbildning"

Det har skett stora ökningar inom grundsärskolan, från 33,3 procent hösten 2019 till 85,71 procent hösten 2021.

– Det har skett nyrekryteringar av lärare till grundsärskolan som har gjort att det har ökat så mycket. 

Det finns en hög behörighet på både gymnasiesärskolan (83,3 procent i år), vuxenutbildningen (88,8 procent) och SFI (85,7 procent). 

– SFI har ökat steg för steg vad gäller lärarbehörigheten de senaste fyra åren.

Snickars gläds över att skolverksamheten har en ökad behörighet med andel legitimerade lärare. 

– Jag kan på det stora hela säga att det går till det bättre. Vi kommer fortsätta jobba aktivt och göra satsningar för att öka och få ännu fler legitimerade lärare hos oss. Vi kommer satsa på fortbildning så man kan läsa till mer ämnesbehörigheter så man har samtliga ämnen i sin legitimation som man undervisar i.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: