Annons:

Sök

Annons:

Så ser lärarbehörigheten ut på kommunens skolor

Antalet behöriga lärare på skolorna i Hultsfreds kommun ligger lågt men det pekar uppåt, enligt Martin Snickars. Foto: PIxabay

Så ser lärarbehörigheten ut på kommunens skolor

Hultsfreds kommun har i flera år haft problem med låg lärarbehörighet. Kommunens senaste mätning visar dock att siffrorna är på väg uppåt.
– Behörigheten ökar i samtliga verksamheter förutom grundsärskolan, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Enligt Skolverkets statistik från i våras hade Hultsfreds kommun minst andel behöriga lärare i Kalmar län och är rankad som nummer 286 bland landets 290 kommuner. 

Barn- och utbildningschefen tyckte inte att det stämde överens med kommunens egen beräkning och gav flera exempel på hur de kan rota bot på den svaga lärarbehörigheten, bland annat utbilda lärarna som de har hos sig och jobba med rekrytering på olika sätt. 

På fredagsförmiddagen presenterade Martin Snickars statistik för hur lärarbehörigheten ser ut under hösten 2019. 

– Som ni känner till så har antalet legitimerade lärare legat lågt och vi ligger fortfarande lågt men det går åt rätt håll. Vi kollar på vilka lärare som har legitimation i minst ett ämne medan SCB tittar på hur många lärare som är behöriga i respektive ämne och tar en procentsats på det, säger Martin Snickars. 

"Satsar på de som jobbar hos oss"

Hultsfreds kommun jobbar på flera sätt för att få ordning på lärarsituationen. 

– Vi har haft stora rekryteringssvårigheter med att hitta behörig personal men vi satsar på de som jobbar hos oss. I dagsläget har vi 35 lärare som studerar för att få sin lärarlegitimation och de är klara inom ett till två år, säger Snickars. 

När han kollar igenom siffrorna så kan han se att det blir fler behöriga lärare på kommunens skolor förutom grundsärskolan där den största minskningen har skett, 33 procent av lärarna har behörighet i minst ett ämne. 

Samtliga lärare på Vuxenutbildningen är behöriga i minst ett ämne, 85,7 procent i gymnasiesärskolan, 73,2 procent på gymnasiet, 64,4 procent i grundskolan och 60,10 i förskolan. 

– Förhoppningsvis kommer siffrorna fortsätta att stiga, det är vår ambition, säger Snickars. 

Planer på att starta ny utbildning

Förskollärarutbildningen har börjat i både Hultsfred, Vimmerby och Västervik och Snickars berättar det förs diskussion om att starta en utbildning för lärare med inriktning på fritidshem. 

– Vi behöver fler lärare i fritidshemmen. Går det som vi önskar så kommer vi förhoppningsvis kunna starta utbildningen nästa höst, det är vår intention. Det är inte beslutat och klart än men vi har samtal med Linköpings universitet. Västervik kommer vara en ort och sedan är det oklart om det blir Hultsfred eller Vimmerby.

Fakta

Antal medarbetare med legitimation i minst ett ämne: 

Förskola: 60,10 % (59 %)

Grundskola F-åk 9: 64,4 % (59,75 %)

Grundsärskolan: 33,3 % (57 %)

Förskoleklass: 92,3 % (90,9 %)

Fritidshem: 39,1 % (25,5)

Gymnasiet: 73,2 % 

Gymnasiesärskolan: 85,7 % (Gymnasiet och gymnasiesärskolan hade 60,78 % i fjol)

SFI: 66,6 % (36 %)

Vuxenutbildningen: 100 % (100 %)

Fotnot: Förra årets siffra finns inom parentesen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: