Annons:

Sök

Annons:

Betygen fortsätter peka uppåt:

Betygen i kommunen fortsätter förbättras. Foto: Pixabay

Betygen fortsätter peka uppåt: "Går i den riktning som vi har arbetat för"

Betygen fortsätter att gå stadigt uppåt för eleverna i Hultsfreds kommun. Måluppfyllelsen i alla ämnen stiger på grundskolorna och fler blir behöriga till gymnasiet. 
– Resultaten går i den riktning som vi har arbetat för under lång tid. Det blir bättre och bättre så det känner vi oss stolta över, säger skolchefen Martin Snickars. 

Annons:

Martin Snickars redovisade på barn- och utbildningsnämndens sammanträde i september betygsresultat för vårterminen 2021 och kan glädjas åt att betygstrenden pekar stadigt uppåt på skolorna i Hultsfreds kommun. 

– Vi vill ha en röd tråd genom våra verksamheter från förskola upp till vuxenutbildning. Skolan ska uppmuntra eleverna till att vilja lära sig kunskap för livet. Man har en spännande framtid och där ska vi finnas med och utbilda på vägen. I denna rapport följer vi eleverna från höstterminen i årskurs sex till att de går ut årskurs nio, säger skolchefen Martin Snickars.

Positiva betygsresultat

När det gäller elever födda 2005, som gick ut årskurs 9 i juni, är det 73,6 procent som har uppnått målen i alla ämnen, 16 eller 17 ämnen. Året innan, det vill säga de som är födda 2004, låg det på 70 procent. De som är födda 2003 och gick ut årskurs nio för två år sedan hamnade strax över 61 procent med måluppfyllelse i alla ämnen. 

– Vi har nått en högre andel elever som har klarat av målen i alla ämnen. Resultaten går i den riktning som vi har arbetat för under lång tid. Det blir bättre och bättre så det känner vi oss stolta över, säger Martin Snickars. 

De som gick ut årskurs 8 i juni och är födda 2006 ligger lite högre än de tre tidigare årskullarna. Siffran för de som är födda 2006 och slutade åttan i våras uppgick till 53,6 procent, vilket går att jämföra med 47,2 procent för elever födda 2003 som gick ut årskurs 8 för några år sedan. 

– Jag hoppas att linjen för de som gick ut årskurs 7 och är födda 2007 går lite mer jämnare uppåt än vad den har gjort så här långt. Linjen för de som har slutat årskurs 6 och är födda 2008 ligger mitt i och förhoppningsvis kommer de också lyckas väl när de går ut årskurs nio, säger Snickars och fortsätter:

– Vi jobbar med stödinsatser och hjälper eleverna att nå så långt som möjligt. Vi har olika åtgärder och insatser som vi gör under skolåren för att kunna förbättra studieresultaten för eleverna. 

Meritvärde är positiv läsning

Redovisningen av meritvärde, det vill säga summan av poängen som man får för alla ämnen som man läser, är positiv läsning. Man får tio poäng för E, 15 poäng för C och 20 poäng för A. 320 poäng är vad man kan få om man har A i alla 16 ämnen och har man 16 ämnen och E i samtliga ämnen så får man 160 poäng i meritvärde. 

– Eleverna som gick ut årskurs 9 denna sommar och är födda 2005 ligger högst med ett meritvärde på 208 poäng. De som är födda 2004 och gick ut årskurs 9 året innan hamnade strax över 200 poäng. 186 poäng fick de som är födda 2003 och gick ut årskurs 9 för två år sedan. Både årskurs 7 och 8 ligger högre än tidigare år och årskurs 6 ligger nästan högst bland åren som vi jämför. Det är fler elever som når målen i samtliga ämnen och det är fler elever som når högre betyg än tidigare. 

Andelen behöriga elever till både högskoleförberedande program och yrkesprogram fortsätter att öka. 83,2 procent på yrkesprogrammen och 82,4 procent på högskoleförberedande program.

– Vi ser att våra elever saknar väldigt få betyg och klarar godkänt i de flesta ämnena. Det är väldigt positiva resultat. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: