Annons:

Sök

Annons:

Positiv betygstrend i Hultsfred – Snickars ger sin syn på snabba förvandlingen

Martin Snickars kan glädjas åt att betygstrenden pekar stadigt uppåt på skolorna i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Positiv betygstrend i Hultsfred – Snickars ger sin syn på snabba förvandlingen

Betygen går stadigt uppåt för eleverna i Hultsfreds kommun. Barn- och utbildningschefen Martin Snickars är nöjd med utvecklingen. 
– På det stora hela så går det uppåt och resultaten ökar, säger Martin Snickars.

Annons:

På barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde i mitten av september redovisade Martin Snickars betygsresultat för vårterminen 2020 med fokus på årskurs 9. Med facit i hand är det siffror som ger honom en positiv känsla inför de kommande läsåren.  

– När det gäller elever födda 2004, som gick ut årskurs 9 i våras, så är det 70 procent som har uppnått målen i alla ämnen, 16 eller 17 ämnen. Året innan låg det på 62 procent för elever födda 2003, säger Martin Snickars. 

"Resultaten kommer fortsätta stiga"

Han gör också en snabb koll på vad de nyblivna niondeklassarna åstadkom under sitt senaste läsår i årskurs 8. 

– De som gick ut årskurs 8 och är födda 2005 ligger högre än de två tidigare årskullarna. Om man tittar på de som gick ut årskurs 7 och är födda 2006 så ligger de högre än två av årskullarna men inte högre än de som gick ut nian i våras när de gick i sjuan, säger Snickars. 

Vad tror du om den fortsatta betygsutvecklingen i skolan?

– Vi tror att de kommer ha en bra progression i sin utveckling under kommande terminer. De som gick ut årskurs 6 i våras ligger också ganska högt så vi tror att resultaten kommer fortsätta stiga. 

Positiva meritvärden

Snickars kan peka på flera olika faktorer som påverkar de positiva betygsresultaten. 

– Jag tycker att vi har en mer stabil personalgrupp med fler behöriga lärare och mindre rörelse i personalgrupperna, då får vi en mer stabil verksamhet. Att det är mindre rörigt i klasserna med färre in- och utflyttningar påverkar också. Vi ser att det har lugnat ner sig. De nyanlända eleverna är inte så många längre. De flesta har varit flera år i Sverige och det gör att de har större möjlighet att nå målen i alla ämnen. Vi arbetar hela tiden med fortbildning för att hjälpa alla elever att nå så långt som möjligt. 

Redovisningen av meritvärde, det vill säga summan av poängen som man får för alla ämnen som man läser, är positiv läsning. Man får tio poäng för E, 15 poäng för C och 20 poäng för A. 320 poäng är vad man kan få om man har A i alla 16 ämnen och har man 16 ämnen och E i samtliga ämnen så får man 160 poäng i meritvärde. 

– Eleverna som gick ut förra sommaren, födda 2003, har ett meritvärde på 185 poäng och de som gick ut denna sommar, födda 2004, hamnade lite över 200 poäng. Vi ser att meritvärdet stiger och då får eleverna högre betyg är tidigare. De som gick ut årskurs 8 ligger också högre, vilket gör att de förmodligen kommer ligga högre när de går ut årskurs 9 till våren 2021.

"Sätter lite press framåt"

Pär Edgren (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, noterar att de som slutade årskurs 6 i våras hade ett meritvärde över 200 poäng. 

– Det sätter lite press framåt om vi har samma utveckling. Man kan totalt sett säga att det går bättre och bättre med stabilare elev- och lärargrupper. Det ser positivt ut om jag tittar framåt, säger Pär Edgren. 

Kurvan med andel behöriga elever till diverse olika gymnasieprogram pekar av naturliga skäl åt rätt håll. 

– Kravet för att bli behörig till gymnasiet är att man ska ha godkänt i matte, svenska och engelska. För yrkesprogram ska man ha ytterligare fem ämnen och för högskoleförberedande program ska man ha åtta ämnen till. Det går uppåt år efter år så vår ambition är att vi ska ha ännu fler behöriga till gymnasiet nästa år. I år har det legat på drygt 77-78 procent när det gäller högskoleförberedande program och yrkesprogram, säger Snickars.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: