Kommunpolisen Håkan Karlsson är förstås glad över tillskottet.
Foto: Simon Henriksson
Nyligen stod det klart att 700 nya poliser fullgjort grundutbildningen och kunde påbörja sina anställningar runt om i landet. Fem av dessa hamnade i Vimmerby och Hultsfred. Tre ska utgå från Hultsfred och två från Vimmerby. Samtidigt har man tappat två poliser i Hultsfred, berättar Håkan Karlsson, som är kommunpolis.
– De har redan börjat och totalt sett blir det verkligen ett lyft för oss. Det är fulla grupper nu och det betyder jättemycket, säger Håkan Karlsson.
Vad betyder det?
– Det gör att vi kan rikta in oss ännu mer på de problembilder som finns. Trafiken är det över tid som folk irriterar sig mest över och det har varit så hur länge som helst. Dyker det upp andra bekymmer kan vi rikta in oss mer mot det också.
Avtagit något
Håkan Karlsson tycker dock att trafikproblemen och buskörningen avtagit.
– Det har blivit något bättre, det måste jag säga. Vi märker av en viss nedgång på inringare och självklart är det vad man hoppas på när man beivrar den typen av brott. Att man ska göra om och göra rätt.
Narkotikabrott är också något som det arbetas mycket för att bekämpa.
– Patrullerna har blivit lite säkrare och vet vad de ska titta efter när det gäller tecken och symtom. Det är en frisk fläkt att få in nya, unga poliser. De kommer från skolbänken och vill bara ut och jobba.
"Betydande skillnad"
Under de senaste åren har polistätheten gradvis förbättrats i vår del av landet. Förändringen har skett över flera år, men är ändå relativt tydlig.
– Det är en betydande skillnad. Ett tag var vi väl ungefär åtta eller nio. Nu är det 16 på papperet. Tyvärr är det fortfarande så att vi får skicka folk till Malmö och det kostar på. Men det är på gång med en sektion där nere och det skulle vara värt en hel del.
Håkan Karlsson upplever själv att det är en markant förbättring.
– När man har åkt runt lite så kanske man inte ser en enda polis, men så kommer man till Vimmerby och då ser man direkt. Det är jättebra.
"Finns här också"
I nuläget är det två områdespoliser på papperet och totalt 18 med gruppcheferna inräknat som arbetar med ingripandeverksamhet.
– Det är lite för mycket ingripandeverksamhet för områdespoliserna fortfarande. Tanken är att de uteslutande ska jobba med problembilden, men där är vi inte riktigt än. En grundtanke är att områdespoliserna ska bli fler än två och skulle det kunna bli fyra vore det jättebra. Då har vi två i varje kommun och de skulle vara fria från påfyllnadspassen med ingripandeverksamhet. Självklart är det prio ett och det är inget konstigt, men det skulle bli ännu bättre. Det viktigaste nu är att det blir lukrativt att vara polis. Det är det som är dilemmat, att man inte fyller platserna till Polishögskolan. Vi fortsätter jobba med attraherardagar och att locka ungdomar till att bli intresserade av jobbet.
En ny rapport från Polisförbundet visar att nästan hälften av poliserna blivit utsatta för hot eller våld under de senaste tolv månaderna.
– Det finns tyvärr här också, men inte i samma utsträckning. Det är inget nyligen påkommet problem, men om jag tänker på mina 40 år i yrket är det stor skillnad i dag jämfört med 80-talet. Då räckte det att öppna polisdörren. Numera är det ofta det blir våldssituationer när man ska omhänderta folk. Dessbättre är det inte så illa här.