Den nya brandstationen kommer placeras i ett bra läge vid den södra infarten till Rosenfors. Räddningschefen Michael Hesselgård är supernöjd.
Foto: MostPhotos
Hultsfreds kommun har köpt drygt 9 000 kvadratmeter mark i närheten av den södra infarten till Rosenfors av Axelssons i Aby för en kvarts miljon kronor. Brandstationen ska börja byggas mellan Mogatan och Tvetavägen i Rosenfors södra utkant under nästa år och ersätta de dysfunktionella, gamla stationerna i såväl Mörlunda som Målilla.
– Vi är supernöjda med placeringen av den nya brandstationen. Det var i just det här området som vi ville ha en etablering så det kommer bli fantastiskt bra. Vi är på alla sätt och vis supernöjda med placeringen. Det blir det bästa vi kan uppnå i området. Denna brandstation ska ersätta stationerna i Målilla och Mörlunda, som är byggda 1945 och lokalerna är inte längre ändamålsenliga för oss. Det har hänt väldigt mycket sedan dessa stationer byggdes en gång i tiden, säger räddningschefen Michael Hesselgård.
Moderna, större brandbilar får inte plats i de gamla brandstationerna som dessutom saknar separerade omklädningsrum för män och kvinnor.
– Förr i tiden byggde man inte brandstationer för kvinnor, då var det bara män i brandkåren. Vi ser helst att det kan vara hälften-hälften och då behöver vi också ha omklädningsrum och dusch. Vi ser stora fördelar med att vi kan hantera frågor på ett modernt sätt, säger Hesselgård.
En annan viktig punkt som Hesselgård lyfter är rekryteringsbasen, det vill säga hur man kommer personalförsörja över tid.
– Vi har, som det ser ut just nu, jätteproblem med att personalförsörja två brandstationer. Nu kan två orter hjälpa till att personalförsörja en brandstation i och med att vi får ett större upptagningsområde. En fräsch arbetsplats gör det förhoppningsvis lättare att rekrytera nya brandmän. Vi hoppas på alla positiva effekter men det är för tidigt att säga.
Svårt med beredskapsstyrka
Den enda nackdelen som Hesselgård flaggar för är att räddningstjänstpersonalen kommer ha något längre anspänningstid till brandstationen då deltidsbrandmännen får åka till Rosenfors istället för stationerna på orterna. Det finns en plan på hur arbetet ska skötas på ett bra sätt.
– Vår första insats-person i Målilla åker i egen bil direkt till olycksplatsen i dag, vilket gör att personen blir jättesnabb kan göra mycket innan huvudstyrkan kommer. Vi kommer också ha en bil som snurrar i Mörlunda. Det är för att åka direkt till olycksplatsen och göra den första insatsen tills huvudstyrkan kommer. Man hinner inte på tio minuter både rycka in till stationen och komma tillbaka till alla delar i samhällena, säger Hesselgård och fortsättter:
– Det är ingen enkel uppgift att hålla en beredskapsstyrka på en ort där det inte finns så många. Det är på det här sättet som vi ser att man kommer kunna lösa det i framtiden.
Hur många personer kommer jobba på den nya brandstationen?
– Som vi planerar är det två första insats-personer, en i Målilla och en i Mörlunda, som tillhör stationen och det kommer även vara fyra brandmän på stationen så det blir totalt sex personal. Det är vad vi har i Målilla och Mörlunda i dag. Vi ska ha samma personalstyrka fast att vi samlar dem under ett och samma tak.
Hur ser det ut med personal på stationerna?
– Vi går just nu runt på alla våra stationer. Om man tittar i hela landet har vi nog haft det ganska förspänt med att rekrytera personal även om det känns tufft för oss.