Annons:

Sök
Efter dagens besked: Så ser de lokala krögarna på framtiden

Jenny Svensson Sahlin och Putte Svensson Sahlin får på nytt tänka om kring verksamheten, efter dagens besked om nya restriktioner. Foto: Ossian Mathiasson

Efter dagens besked: Så ser de lokala krögarna på framtiden

På måndagens tillkännagav regeringen ett antal nya restriktioner som börjar gälla på onsdag. Flera av dem slår hårt mot landets restauranger. Vi talade med några av traktens krögare om hur de ser på skärpningarna i samhället och sin egen situation.

På onsdag införs ett flertal nya restriktioner och skärpningar i samhället på grund av den fjärde vågen av covid-19. Flera slår direkt hårt mot näringsidkare, bland annat att krogar med serveringstillstånd inte får ha öppet längre än till klockan 23.00.

Putte Svensson Sahlin, ägare till Hotell Hulingen i Hultsfred, låter luttrad på rösten när vi når honom på telefon.

Blott två och en halv månad hann han bedriva en verksamhet, som påminde något mer om förr. Så var det dags för nya restriktioner igen.

Det som förvånade Putte mest är att tidsgränsen införs på nytt. Men – han är ändå tacksam att krogar och restauranger med serveringstillstånd får hålla öppet till klockan 23.00 den här gången.

"Hade lamslagit allt"

– Att tvingas stänga vid 20 hade lamslagit allt på nytt. Nu kommer vi köra så mycket vi kan, med max 80 personer och stänga 23. Det är en tredjedel av den publiken vi brukar ha, egentligen behöver vi ligga över 200 beroende på artist för att få ekonomi i det.

– Men, tillägger han, på det här sättet kan vi ändå hålla igång personalen, vi kan inte permittera en gång till, utan vi resonerar som så att vi måste ha kvar personalen för att klara sommaren.

Första programpunkten på nya året är ett musikquiz den 28 januari.

– Det som drabbar oss, är att de artister som är på turné ställer in. Ett annat problem som visat sig är att ingen bokar om till höst och vinter en tredje gång, utan nu ska allt klämmas in maj till september.

Besviken ägare

Durhan Elezovic, ägare till Burgers & Beers i Vimmerby, är besviken efter dagens besked.

– Att vi ska stänga vid klockan 23 kommer inte ha någon effekt på smittspridningen. Det såg vi ju senast. Enda skillnaden är att det blir fler hemmafester i stället.

– Ärligt talat så förstår jag inte det här. Vi kan ha öppet med full restaurangen klockan 11 till 23, och folk kan gå och trängas i matvaruaffärer, men att vi har sittande och städade besökare de sista timmarna går tydligen inte.

Allvarligt oroad

Durhan är allvarligt oroad över framtiden för krogarna på mindre orter.

– Ja, man får ju se om det är någon idé att köra vidare, om man orkar. Vi tjänar pengar på somrarna, och sedan äts vinsterna upp av restriktionerna så här års. Man lägger ner så oerhört mycket tid, men är det värt det?

– Det är bara hoppas att privatpersoner och företag i Vimmerby ställer upp och tar sig till krogarna. Vi får inte hjälp från något annat håll, utan om man vill ha kvar ett krogliv i Vimmerby, så är det bara det som det handlar om, säger Durhan Elezovic, och meddelar att man kommer köra vidare med sina pubkvällar, men då stänga vid klockan 23.

"Färre och färre männiksor ute"

Christopher Novratidis, ägare av Kharma, berättar att man inte kommer köra några traditionella fredags- och lördagspubar, men att restaurangen kommer hålla öppet och stänga framåt klockan 22-23 beroende på hur mycket folk som rör sig ute.

– Vi har märkt att det blivit allt färre och färre människor som rört sig ute den senaste månaden. Jag vill inte låsa mig till klockan 23, utan vi kör på nu första helgen så får vi se hur det ser ut och därefter tar vi beslut om vad vi kommer göra framöver.

Charlotte Madestam

Micael Rundberg

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: