Annons:

Sök

Foto: Bildbyrån

Trycket ökar på ägare av förfallna hus – kommunen kan införa vite

Det finns fallfärdiga och övergivna hus i alla tätorter i Hultsfreds kommun. Nu vill kommunen ta i med hårdhandskarna och öka trycket på ägarna. Det kan bli aktuellt med införande av vitesbelopp. 

Annons:

Kommunstyrelsens arbetsutskott fick nyligen en återrapportering av inventering av förfallna hus i tätorterna i Hultsfreds kommun. Arbetsgruppen får i uppdrag att arbeta vidare utifrån diskussionerna på mötet och återkomma med förslag på fortsatt hantering. 

– Det var inga beslut som fattades på mötet i tisdags. Arbetsgruppen rapporterade om att man inventerar och försöker få folk till att ta ansvar för sina förfallna hus i tätorterna. Det är en följd av ortspromenaderna där det uppmärksammades att det finns många förfallna hus, säger Lars Rosander. 

Vitesbelopp diskuteras

Hultsfreds kommun tittar bland annat på möjligheten att använda vite för att sätta press på ägare av förfallna hus. 

– För att göra konkreta insatser kan det bli aktuellt att jobba med vite för att få husägarna att ta ansvar för sina fastigheter. 

Rosander berättar att det finns övergivna och fallfärdiga hus i alla tätorter i Hultsfreds kommun. 

– I vissa fall kan det vara ett hus som kan renoveras men de är oftast bortom all räddning. De står och förfaller och behöver tas bort, säger Rosander och fortsätter: 

– Kommunens önskan är att de tar sitt ansvar som fastighetsägare. Kommunen kan ibland gå in och göra en åtgärd, vilket vi gjorde i Silverdalen för några år sedan. Jämte skolan var det ett hus som barnen lekte i. Det lyckades vi köpa in från ett dödsbo och riva. Det kan bli sådana åtgärder men vi ska i första hand se till att fastighetsägare tar sitt ansvar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: