Annons:

Sök

Annons:

 • Jättesatsning på ny restaurang närmar sig mål:

  Jättesatsningen på Villa Linnéa, både restaurang och konferensrum, står klar till midsommar. Foto: Simon Henriksson

 • Jättesatsning på ny restaurang närmar sig mål:

  Här blir det en ny folkparksingång.

 • Jättesatsning på ny restaurang närmar sig mål:

  Joacim Johansson i ett av de blivande konferensrummen.

 • Jättesatsning på ny restaurang närmar sig mål:

  Arbetet pågick för fullt vid vårt besök i mitten av april.

 • Jättesatsning på ny restaurang närmar sig mål:

  Ännu kvarstår en del arbete.

Jättesatsning på ny restaurang närmar sig mål: "Enormt tillskott"

Förra året stod Bysalen, en helt ny restaurang med plats för 350 matgäster, klar. Del två är satsningen på Villa Linnéa och den närmar sig nu målgång.
– Det blir ett enormt tillskott, säger vd Joacim Johansson när han visar upp hur långt man kommit.

Annons:

En ny säsong står för dörren inne på Astrid Lindgrens Värld. Det finns förstås flera stora nyheter som vanligt och en av de största är byggnationen av den nya restaurang- och konferenssatsningen Villa Linnéa. 

Den är en del av ett paket, där förra årets satsning på Bysalen var etapp ett. Den har plats för 350 matgäster. Villa Linnéa ersätter Majkens, som revs i höstas. 

Totalt handlar det om ytterligare 250 restaurangstolar. 

– Den här satsningen är uppdelad på två år. Med tanke på Bysalen hann vi inte bygga båda förra året. Investeringsbeslutet var på 140 miljoner och det innefattar i princip ett helt nytt kök, två nya restauranger och ett konferensplan över restaurangen på Villa Linnéa. Kapacitetsmässigt är det en utökning, men vi tappade också sittplatser när vi rev Majkens, säger Joacim Johansson. 

Vad kommer det betyda för er?

– Vi hoppas att vi får ännu mindre köer. En välbesökt dag i juli är det ett antal minuter kö vissa tider på dagen och det vill vi försöka undvika. Nu kommer man kunna äta på Stadsmästargården, Bysalen och Villa Linnéa. Sedan har vi även Hamnmagasinet som ökat lite de senaste åren. 

Svårt med kockar

Villa Linnéa kommer vara tydligt tematiserat med mycket rekvisita och detaljer.

– Det kommer bli jättefint. Det ska kännas som att man sitter hemma med någon och käkar mat. Jag tror att det blir ett enormt tillskott för oss. 

Att hitta kockar är en stor utmaning i restaurangsverige. ALV ser också att man har svårt. 

– Det har varit så i många år och på något sätt vänjer man sig vid hur svårt det är. Framför allt är det svårt att få tag i kockar med erfarenhet som kan vara arbetsledare eller teamledare.

Blickar ni utomlands?

– Faktum är att vi för första gången hade två inhyra kockar ifjol. Vi kommer nog behöva det vissa perioder i år. Vi fick inte ihop det. Konkurrensen är stenhård i hela landet och det fattas så många kockar. Man fattar att det blir krig om dem. 

Går enligt fas

Själva arbetet går enligt fas och satsningen ska stå klar till midsommar. På övervåningen blir det en storsatsning på ett konferensplan med tydlig Astrid Lindgren-koppling.

– Vi börjar få en känsla för hur det kommer se ut inne i konferensrummen. Allt ska vara klart till midsommar, men rekvisitagänget har ytterligare någon vecka på sig. Det är ändå inga konferenser runt midsommar och i början av juli.

Totalt blir det fyra rum där samtliga är tematiserade på olika sätt. De kommer bära namnen "Pelarne", "Näs", "Dalagatan" och "Furusund".

– Det är de olika delarna utifrån Astrids liv. De kommer också finnas prylar kopplade till varje plats. Vi kommer bland annat få soffor från stugan i Furusund. Varje konferens som kommer inleds med en vanlig introduktion om brandutgångar och sådär, men då börjar vi även med lite berättelser om Astrid. Det blir en del av upplevelsen.

En ny ingång

Just nu pågår även arbetet med att göra i ordning kring Villa Linnéa. Det har tidigare varit grönområde, men blir nu en extra ingång för boendegäster. Det blir en ny ingång som ska likna en klassisk folkparksingång.

– Det kommer bli jättefint. Kvälls- och frukostgäster kommer gå in här. Vi vill inte ha in alla gäster i parken innan vi öppnar, så det här blir en bra lösning. Det kommer också finnas utrymme för att spela musik och ha lite uppträdanden. Sedan ska det som alltid kunna bli mycket lek för barnen. 

Joacim Johansson tror att ingången blir elegant och skulle nästan vilja se den som huvudentré.

– Men vi kommer få möjlighet att bygga om den också senare. Vi har idéer där, men vi tar en sak i taget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: