Annons:

Sök
H-City-fastigheten såldes för 73 miljoner kronor – så kommer miljonerna till användning

Försäljningen av H-City-fastigheten i centrala Hultsfred gav klirr i kassan för det kommunala industribolaget och nu står det klart hur pengarna ska användas. Foto: Ossian Mathiasson

H-City-fastigheten såldes för 73 miljoner kronor – så kommer miljonerna till användning

Det kommunala industribolaget HKIAB sålde H-City-fastigheten i centrala Hultsfred till Famera Fastigheter för 73,1 miljoner. Nu står det klart hur miljonerna ska användas. 

Annons:

Hultsfreds kommunala industri AB (HKIAB) sålde i slutet av 2021 H-City-fastigheten och fick in strax över 73 miljoner kronor. På gårdagens kommunstyrelsesammanträde tog politikerna beslut om hur lånen som finns i industribolaget ska förfaras. 

HKIAB har för närvarande en låneskuld hos Kommuninvest på 89,5 miljoner kronor fördelat på sju lån med olika löptider. HKIAB är med anledning av försäljningen inte i behov av alla lån och kommer inte förnya de tre lån som förfaller under 2022. HKIAB ska under första kvartalet återbetala lån på 32 miljoner till Kommuninvest.

Hultsfreds kommun tar i sin tur över två lån med ett belopp om sammanlagt 24,8 miljoner kronor. Räntan på de lånen är lägre än de räntor som i dag gäller vid upptagande av nya lån. 

– Kommunen behöver inte göra någon nyupplåning utan man tar över lånen i och med att det är förmånliga räntor. Vi kan nyttja att industribolaget har låga räntenivåer på 0,06 respektive 0,21. På så stora summor betyder varje tiondel en besparad peng för skattebetalarna, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Kan ta över ytterligare ett lån

Det finns under 2022 möjlighet att överta lån om ytterligare 15,5 miljoner kronor från HKIAB. Övertagandet får ske under förutsättning att HKIAB inte ansder sig behöva lånet.

– Då har industribolaget kvar ett lån på 16 miljoner för eventuellt andra behov. 

Lars Rosander ser det som en bra lösning. 

– Industribolaget har fått in 71,3 miljoner kronor och då är det naturligt att de gör sig av lånen i och med att man inte behöver dem. Kommunen ska låna pengar till årets investeringar och det är förmånligare för kommunen att ta över 24,8 miljoner i och med att det är lägre ränta på dem.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: