Situationen är ansträngd på de flesta av kommunens förskolor, i synnerhet Råsebäcks. "Vad jag vet i dag klarar vi av veckan, om det inte tillskjuter några fler utbrott", säger förskolechef Emma Roos Simonsson.
Foto: Ossian Mathiasson
Läget är ansträngt på alla kommunens förskolor på grund av hög sjukfrånvaro bland personalen. Inte bara på grund av covid-19, utan även som en följd av att man ska vara hemma vid minsta symptom.
Särskilt tufft är det på Råsebäcks förskola där man fått in smittan. Både pedagoger och barn har bekräftats positiva för covid-19.
– Vi har haft enstaka fall tidigare på våra förskolor, men då har det varit inom familjen. Nu är första gången vi sett att smittan spridits på själva förskolan, säger Emma Roos Simonsson.
Under onsdagen saknades en hög andel av personalen på Råsebäcks förskola som har ett 60-tal inskrivna barn, varav ett tiotal är så kallade 15-timmarsbarn.
Tar en dag i taget
Emma Roos Simonsson tar en dag i taget, vis av erfarenhet att det kan svänga snabbt.
– Det har varit tufft de senaste två veckorna och vi räknar med att det blir tufft de två kommande också, säger Emma Roos Simonsson, som inte nog kan framhålla det fantastiska arbete som pedagoger och rektorer gör på de olika enheterna.
Hur nära har det varit att ni tvingats stänga Råsebäck?
– Det är första gången under pandemin som vi fått vidta åtgärden att be vårdnadshavare till 15-timmarsbarnen att faktiskt hålla dem hemma, för att vi inte klarar att ta emot dem. Alla gör som sagt ett fantastiskt jobb, samtidigt som det är stor frånvaro bland barnen, inte bara på grund bekräftade fall och familjekarantän, utan så tillkommer ju all annan sjukdom som inte försvinner den här tiden. Det gör att vi har klarat att hålla öppet.
Vad tänker du om situationen framåt?
– Vad jag vet i dag klarar vi av veckan, om det inte tillskjuter några fler utbrott. Läget har stabiliserat sig, det är inte fler pedagoger som insjuknat. Men jag törs heller inte andas ut, för det går så fort om någon insjuknar.
Att flytta om personal, till där den behövs bäst, är heller inget alternativ, enligt Emma Roos Simonsson.
– Vi vill liksom ”låsa in” den smitta vi har. Just nu känner jag att vi lyckats med det. Nu håller jag tummarna för att det här är sista stora vågen.