Annons:

Sök

Annons:

  • Anställda ser sig som förlorare – medan kollegorna i Oskarshamn firat med bubbel

    Lena Murto är en av dem som skrivit under namninsamlingen. "Arbetsgivarens beslut att minska varje arbetspass med en halvtimme ger oss inte mer dygnsvila, vilket är målet med arbetstidsförkortningen. Vi anställda vill istället ha en extra återhämtningsdag", säger hon.
    Foto: Privat

  • Anställda ser sig som förlorare – medan kollegorna i Oskarshamn firat med bubbel

    I Oskarshamn har det firats med bubbel, sedan kommunen till slut gick med på att behålla tiotimmarsnätterna. ”Nattisarna” i Hultsfreds kommun är kritiska. En namninsamling mot förändringen har resulterat i ett 50-tal underskrifter. Foto: Privat

Anställda ser sig som förlorare – medan kollegorna i Oskarshamn firat med bubbel

Nattarbetare inom vård och omsorg ser sig som förlorare vid den stundande arbetstidsförkortningen. Arbetsgivaren vill minska en halvtimme per pass – Kommunal ha en extra återhämtningsdag.

Lena Murto är en av dem som skrivit under namninsamlingen.

– Kommunens beslut ger oss inte mer återhämtningstid, vilket är målet.

Annons:

Från den 1 april införs kortad arbetstid från 36,20 till 34,20 timmar per vecka för de som jobbar ständig natt i kommun, region och kommunala bolag.

Det ligger med i nya avtalet, som förhandlats fram mellan SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, och Kommunal.

– Motivet är att nattarbete sliter mer på kroppen, så tanken är att få mer återhämtningstid, säger Lena Murto, som förutom att hon är anställd nattarbetare sedan 1996 även är skyddsombud, arbetsplatsombud på nattpatrullen och huvudskyddsombud på hemtjänsten.

Vinnare och förlorare

Men – lösningarna ser olika ut i olika kommuner. Det finns både vinnare och förlorare.

Anställda inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun ser sig som förlorare i och med att arbetsgivaren beslutat minska varje arbetspass från 10 till 9,5 timmar.

– Vi hävdar att det inte ger mer återhämtning att tala om, första dygnet sover man dessutom bort mycket av dagen, säger Lena Murto.

– Så Kommunal strider istället för att tiotimmarspassen bevaras, så våra medlemmar istället får en extra återhämtningsdag, tillägger Jeanette Persson, ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby.

Gjort en namninsamling

I Oskarshamn har det firats med bubbel, sedan kommunen till slut gick med på att behålla tiotimmarsnätterna.

I Hultsfreds kommun har en namninsamling mot kommunens beslut resulterat i ett 50-tal underskrifter. "Nattisarna" är starkt kritiska.

Men inte bara nattpersonalen blir förlorare understryker man. Lena förklarar:

– Dagpersonalen måste börja tidigare, eller kvällspersonalen jobba längre när vi ska jobba en halvtimme mindre per pass. 

– Vilket i sin tur för med sig att det blir problem med barnomsorgen, förskolorna är inte öppna så tidigt och sent som behövs, säger Jeanette Persson, som även är kritisk till att arbetsgivaren inte kommunicerat med facket innan beslutet togs.

Vad har du fått för reaktioner från anställda i din fackliga roll?

– Alla vill behålla tiotimmarspassen och många är irriterade över att arbetsgivaren inte pratat med vare sig personal eller skyddsombud, hur de vill ha det, säger Lena Murto. Jag vet att det finns kommuner som kortat arbetspassen tidigare, och nu gått tillbaka. För att följden blivit ökade sjukskrivningar.

Påverkar inte lönen

På en punkt väljer Hultsfred att göra lika som Oskarshamn. Enligt det centrala avtalet ska egentligen 0,3 procentenheter räknas av från löneutrymmet för att bekosta arbetstidsförkortningen.

– När vi öppnade lönerevisionen förra måndagen fick vi till oss av personalchef Hans Andersson att kommunen inte gör avdrag på 0,3 procent.

– Men, tillägger Jeanette Persson, vårt yrkande kvarstår, om 300 kronor extra i lönepåslag utöver lönepotten på 380 kronor, i likhet med Oskarshamn – och att tiotimmarspassen ska vara kvar.

På onsdag den 9 februari är ett akut möte inplanerat, till vilket Kommunal har bjudit in skyddsombud och nattarbetare.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: