Lärarnas Riksförbund har i en skrivelse uttryckt att det inte finns tillräcklig budget på Hultsfreds gymnasium. Nu har barn- och utbildningsnämnden besvarat skrivelsen.
Foto: Ossian Mathiasson
Lärarnas Riksförbund skickade för en tid sedan in en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden om att det inte finns tillräcklig budget på gymnasiet.
Barn- och utbildningschefen Martin Snickars informerade på fredagens pressträff om att skrivelsens innehåll har diskuterats mellan lärarfacket, barn- och utbildningschef och nämndens presidium.
"En budget som inte räcker till"
BUN beslutade på sitt senaste sammanträde om svar på skrivelsen utifrån de fyra frågeställningar som Lärarnas Riksförbund ställer.
– Bokslutet för gymnasiet har i flera års tid legat på ganska många miljoner minus trots att vi har gjort analyser och anpassningar. Nämnden beslutade förra våren att avveckla hotell- och turismprogrammet med för få elever. Det har i flera års tid pågått ett gediget arbete för att få en budget i balans. Det har funnits med i budgetdialoger med äskanden om mer medel under 2020, 2021 och 2022 så gymnasiet har fått ett antal miljoner mer i budget varje år, säger Martin Snickars.
De som har författat skrivelsen pekar på att det inte finns tillräcklig budget på gymnasiet.
– Vi ligger på ett underskott för varje år och vi är överens om att vi har en budget som inte räcker till för att bedriva den undervisning vi har. Vi har behov av att göra mer än vad vi gör i dag och att det är fler elever som behöver mer stöd i undervisningen så vi har samma tankar. Vi har gjort åtgärder genom att slå ihop grupper och kurser, men hittar inga flera sätt för att få kostnaden att bli lägre, säger Snickars.
Finns en samsyn, enligt Snickars
Sedan flyktingvågen 2015–2016 har det ökats på så gymnasiet har fler elever som är äldre än gymnasieålder.
– Vi har 50–60 elever som är äldre än gymnasieålder och går kvar för att man har kommit in senare i skolgången och går andra program. Vi har inför budget 2022 utökade medel för att kunna täcka upp just den delen.
Det finns en samsyn om nuläget och fortsatt arbete framåt, enligt Martin Snickars.
– Det material som finns i skrivelsen kommer från våra tidigare redovisningar som vi har haft i våra diskussioner. Vi har samma bild och samma underlag, men vi såg att vi kunde informera mer om budget och de äskanden som har gjorts och vad det finns för tankar framåt. Det finns en samstämmighet mellan fack, nämnd och förvaltning. Vi ser samma saker och diskuterar hur vi kan jobba vidare. Vi behöver jobba tillsammans för att hitta en budget i balans. Vi vill ha en undervisning av hög kvalité på alla gymnasieprogrammen. Det som de tar upp vet de om att vi har jobbat med under hela läsåret. Det som skrivs är sådant som vi redan jobbar med och har diskuterat under lång tid, säger Martin Snickars.
Fått mer i budget sista åren
Prognosen för innevarande år ser något bättre ut än 2021 även om det inte kommer gå att få ekonomin i balans.
– Budgeten har utökats med ett par miljoner jämfört med 2021, men det kommer inte räcka till för att få en budget i balans. Det kommer sluta med ett underskott om man tittar på dagens läge.
Snickars poängterar att BUN har fått utökningar i budget utifrån de äskanden som har funnits under de senaste åren.
– Budgetberedningen har varit lyhörda och tillfört mer medel utifrån våra analyser och beskrivningar. Vi fick mer medel till 2022 och nu är vi inne på första kvartalet. Vi kan se hur det ser ut och hur det kommer gå framåt. Vi har fler elever hos oss som kommer från andra kommuner och färre elever som har valt att gå på gymnasium i andra kommuner, vilket gör att vår budget förbättras. Det är det vi följer och kommer lyfta inför budget 2023. Vi får se om vi behöver göra ytterligare äskanden eller inte.