Annons:

Sök

Annons:

Nu har man börjat lägga stora pusslet – så många ungdomar har sökt sommarjobb

Anders Svalbring är en av dem på sektionen Arbete och Integration som börjat lägga det omfattande pusslet med att placera ut ungdomarna på feriepraktik inom kommunen eller föreningslivet. Foto: Privat

Nu har man börjat lägga stora pusslet – så många ungdomar har sökt sommarjobb

När ansökningstiden gått ut hade 191 ungdomar sökt feriepraktik i kommunal regi. På måndagen inleddes arbetet med att lägga pusslet med att fördela platserna.
– Ett par ungdomar kommer få jobba ihop med regionsförfattaren Ami Andersson. Det är nytt för i år, säger Robert Andersson, sektionschef.

Annons:

Ansökningstiden gick ut i fredags. 191 ansökningar betyder att det inte riktigt nådde upp till förra årets drygt 200 från ungdomar boende i kommunen.

– Det är ändå många ansökningar, kommenterar Robert Andersson, sektionschef för Arbete och Integration, som tagit en första snabb koll och kan konstatera att det är många 16- och 17-åringar som sökt jobb. 

Pengarna räcker till 115 jobb

Det vill säga den prioriterade gruppen. Men det är även en del 18-åringar och några äldre än så.

I dagsläget räcker de budgeterade pengarna till 115 platser, men eftersom man vill ge så många som möjligt feriepraktik kan det bli så att man frågar om lite mer pengar via socialnämnden.

– Vi vill gärna nå upp till 150 platser, så vi kan försöka erbjuda 16- och 17-åringarna feriepraktik i kommunal regi. Det är svårt för dem att hitta andra sommarjobb innan de fyllt 18 år, säger Robert Andersson.

– Sedan vet vi av erfarenhet att det brukar hoppa av 15-20 ungdomar som hittar andra jobb, som meddelar det efter hand, tillägger han.

Tillkommit lite nytt

Det är jobb inom kommunens olika verksamheter, som vaktmästeri, bibliotek, äldreomsorg och förskola exempelvis, som erbjuds. Men även föreningsdrivna jobb. Jobb har man så det räcker, närmare bestämt 170 platser eftersom kommunen ville vara säker på att det räcker

– Det har tillkommit både vissa kommunala arbeten och vissa föreningar. Det brukar alltid vara lite nytt, som Hjortens Alpina exempelvis, de är nya för året.

På måndagen inleddes arbetet med att gå igenom alla namn, sortera upp åldersgrupperna och börja fördela platserna.  

När kan ungdomarna räkna med besked?

– De allra flesta borde få veta under maj månad, då borde pusslet ligga, säger Robert Andersson. Det är bra att det gick igenom med fria bussresor för ungdomar i sommaren, men i möjligaste mån försöker vi ändå se till att de får jobb på hemorten.

Feriejobb som författare

En annan nyhet för året är att ett par ungdomar kommer att få sommarjobba med regionsförfattaren Ami Andersson, för att lära sig om hur det är att vara författare och få lite olika skrivuppdrag. Det är Litteraturnod Vimmerby som arrangerar projektet ”Läs & Skriv”.

– Det är något som Vimmerby erbjudit, nu har vi kommit med där också.

Vad tänker du om den möjligheten?

– Jätteroligt att frågan kommer. Nu blev det lite kort varsel, frågan kom efter att vi lagt ut annonsen, men jag tänker att det hade varit dumt att tacka nej om någon vill ha just det här sommarjobbet så vi får titta på vem som kan vara intresserad och fråga. Det är kul att hitta på nya kreativa jobb, vi vill gärna göra lite sådana här specialgrejer också.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: