Annons:

Sök
  • Därför är fartkamerorna borta:

    Bara fästet minner om fartkameran vid Älgshult. Både den och två vid Ödhult har monterats ner och kommer inte att komma upp på vägsträckan igen upplyser Trafikverket. Foto: Lotta Madestam

  • Därför är fartkamerorna borta:

    Även fartkamerorna i Ödhult är nedmonterade. Under förra året fotograferade de här tre kamerorna hundra trafikanter som körde för fort. Foto: Lotta Madestam

Därför är fartkamerorna borta: "Kommer inte upp igen" – så här många har fotats

Tre av fartkamerorna på riksväg 23/34 mellan Målilla och Hultsfred har monterats ner – och kommer inte att sättas upp igen.
– De kommer att placeras någon annanstans där de gör mer nytta för att minska dödligheten och allvarligt skadade i trafiken, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

Längs sträckan Målilla till Hultsfreds södra infart har det stått tre fartkameror, en i vardera riktning i höjd med Ödhult och en vid Älgshult.

Nu är alla tre nermonterade och det visar sig att ingen av dem kommer att komma upp igen på den här sträckan, ens när den är färdigbyggd i december.

– Trafiksäkerhetskameror som vi säger placerar vi inte på 2+1-vägar, utan de vägarna eller vägar med mitträcke är Trafikverkets allra säkraste vägar. 

– Kameror sätter vi upp för att minska antalet omkomna och allvarligt skadade, och det är främst på vägar framför allt utan mitträcke, förklarar Eva Lundberg som är nationell samordnare trafiksäkerhetskamera.

Trafiksäkerhetshöjande lösning

Anders Drugge är sektionschef på polisens ATK-sektion och sitter med statistiken från 2021.

– Kamerorna vid Ödhult fotograferade 32 respektive 27 överträdelser förra året, medan 41 överträdelser fotograferades i Älgshult, säger han.

Enligt Eva Lundberg vill Trafikverket helst att fartkamerorna ska vara en tillfällig lösning, tills man gör en bättre trafiksäkerhetslösning.

– Och det är precis det som görs på den här vägsträckan mellan Målilla och Hultsfred och då tar vi ner kamerorna, tillägger hon.

Fartkamerorna kommer att placeras på annan plats, där de gör bättre nytta för att minska antalet omkomna och allvarligt skadade.

Kan de komma att placeras på annan plats i Hultsfreds kommun?

– Vi placerar dem där de gör mest nytta i Sverige. Det finns inget som säger att det inte blir i Hultsfreds kommun, inte heller att det ska vara i Hultsfreds kommun, säger Eva Lundberg.

Beslut fattas i juni

Varje år beslutas var de mest angelägna platserna är i landet, så placeras allt mellan 100-200 kameror ut, sett över hela landet.

– Regionen lämnar in förslag på platser i juni sedan fattar Trafikverket beslut om vilka av de här platserna, som regionen föreslår, som vi ska gå vidare med. Det brukar vara ungefär en tredjedel. Då börjar hela processen med att rekognosera och projektera, så det som bestäms i år får man räkna med kommer upp 2024.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: