Annons:

Sök

Annons:

Dygnet runt övar flygvapnet i vårt område en tid. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Flygvapnet övar i vårt område – sker dygnet runt

Mellan den 16 och 25 maj kommer Försvarsmakten genomföra en luftförsvarsövning. Det kommer märkas i vårt område och så kallade ljudbangar kan uppstå.

Annons:

Övningen, som börjar i dag och pågår till den 25 maj, sker i södra och mellersta delen av Sverige. Det är flygvpanet och luftvärnet som ska öva sin förmåga att hävda och försvara Sveriges terrritoriella integritet, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

I övningen deltar också det finska flygvapnet.

"Flygvapnet övar mot morgondagens hotbild och utmaningar. Sverige är värt att försvara, vi behöver ett starkt militärt och civilt försvar. Vi kan inte ta vår demokrati, fred och frihet för givet. Den samlade luftförsvarsförmågan, där även luftvärn integreras, är en förutsättning för flygvapnet, övriga försvarsgrenar och stridskrafter ska kunna verka under kris och krig", skriver Försvarsmakten.

"Läget har förändrats"

Totalt 2 500 personer deltar i övningen och flygningar kommer att göras med stridsflyg, specialflyg och helikopter. Bland annat kommer flygplatserna i Linköping och Kalmar att användas. Övningen kommer därför att märkas i vårt område.

Överljudsflygning kommer att ske inom övningsområdet, vilket kan framkalla en så kallad "ljudbang".

"Det händer när flygplanet passerar ljudvallen, och kan uppfattas som en hög smäll. Det genomförs på väldigt hög höjd för att minska ljudet på marken. Kraften av ljudbangen påverkas exempelvis av väder, vind, temperatur, lufttryck med mera och kan av den anledningen variera i styrka", skriver Försvarsmakten.

Mellan den 16 och 24 maj kommer flygverksamheten pågå dygnet runt.

"Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och omvärlden har förändrats. Därför har regeringen beslutat att stärka den svenska försvarsförmågan med ökad militär förmåga i Sverige och närområdet. Vår förmåga ska kunna försvara vårt oberoende och vår självständighet. Genom att öva upprätthåller vi vår beredskap och kan snabbt agera, om något oförutsett händer i vårt närområde. Flygvapnet är ständigt insatsberett", skriver man.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: