Annons:

Sök

Annons:

  • Företag anställer nyutbildade industristudenter på hemmaplan – behöver anställa fler

    Ali Rezaie är nyutbildad gjutoperatör och får jobb på IAC i Hultsfred. Här ses han tillsammans med Ulrika Svärd Lysti, Joakim Svensson och Johan Runesson. Foto: Privat

  • Företag anställer nyutbildade industristudenter på hemmaplan – behöver anställa fler

    Albin Ingemarsson och Mahdi Dwail är två gymnasieelever på IN-programmet som har fått jobb på IAC. Foto: Privat

  • Företag anställer nyutbildade industristudenter på hemmaplan – behöver anställa fler

    Den första omgången av gjuteriutbildningen är avklarad. De som tog sin examen tidigare i veckan är Abdulah Husic, Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter, Atef Gomaa (sittande), Amin Chochara, Yosuf Imad Takunah, Obaida Ibrahim, Mousa Alhamad, Hikmat Kharouf och Salem Alsaade. Foto: Privat

Företag anställer nyutbildade industristudenter på hemmaplan – behöver anställa fler

Gjuteriföretaget IAC i Hultsfred har på kort tid anställt sex studenter från Additivt Teknikcenter.
– Riktigt kul att IAC går så bra och att studenterna blivit erbjudna jobb, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter. 

Annons:

Joakim Svensson kan återigen konstatera att industriutbildningar leder till jobb. Hultsfredsföretaget IAC går i bräschen och har skrivit anställningsavtal med sex studenter från Additivt Teknikcenter. 

– Det är två gjuterioperatörer, tre elever från IN-programmet på gymnasiet och en elev som har läst industriteknisk vuxenutbildning, säger Joakim Svensson. 

IAC har under våren sett en ökad efterfrågan från sina kunder och väljer att utöka personalstyrkan, framför allt in CNC-bearbetning och pressgjutning. IAC har i dagsläget 80 anställda. 

– Merparten av dessa rekryteringar har bestått av elever från de program som Additivt Teknikcenter erbjuder. Tajmingen har för vår del varit perfekt då eleverna blivit klara samtidigt som vårt behov ökat och vi har även börjat skola in ny personal på kvällstid innan de har tagit sin examen, säger Johan Runesson, tillfällig fabrikschef på IAC i Hultsfred. 

"Vissa utbildningar är fulla"

Hultsfredsföretaget kommer med stor sannolikhet behöva anställa fler personer i närtid då planen är att öka produktionen ytterligare. 

– För att möta den långsiktiga efterfrågan görs det också betydande investeringar i ny utrustning så framtiden för IAC Hultsfred ser i dagsläget mycket ljus ut. Jag vill samtidigt passa på att tacka för det goda samarbetet med främst Joakim och Ulrika på Additivt Teknikcenter respektive Hultsfreds Lärcenter, säger Johan Runesson. 

Det är svårt att fylla platserna på många yrkesprogram trots goda löner och arbetsvillkor inom industrin. Additivt Teknikcenter kan skriva under på det samtidigt som framtiden ser ljus ut. 

– Man kan tycka att det är synd då många företag skriker efter arbetskraft och yrkeshantverkare ofta har bra lön. Vi försöker åtgärda det genom att ha ett bra utbud av utbildningar som alla är initierade av företagen. Det svåra är att fylla utbildningsplatserna, men det ser bra ut till hösten och vissa utbildningar är fulla, säger Joakim Svensson. 

Eleverna på den nya gjutoperatörsutbildningen tog sin examen i onsdags. Åtta av tolv har jobb och majoriteten av eleverna fick jobb redan under sin APL-period. 

Fyra av fem elever i årets avgångsklass på IN-programmet går ut i jobb. 

Här är höstens nyheter

Nytt för hösten är en ettårig CNC-utbildning, som ska leda till att man blir CNC-operatör, och en sex månader lång förberedande industriutbildning som är riktad mot de som är nyfikna på industrin. 

– Kul med de nya utbildningarna. Glädjande nog är det många kvinnor som har visat intresse för förutbildningen mot industrin. Det är i dagsläget 14 tjejer och tre killar som har sökt den, säger Joakim Svensson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: