Annons:

Sök

Annons:

Grannarnas desperata vädjan –

"Ger ett intryck av förfall". Nu vädjar Lena och Vesa-Matti Loiske, närmaste grannar med nedbrunna slakteriet, till kommunen att någonting görs, så man slipper se brandresterna. Foto: Privat

Grannarnas desperata vädjan – "Vi kan inte ha det så här längre"

I snart 3,5 år har makarna Lena och Vesa-Matti Loiske levt med brandresterna från gamla slakteriet som närmaste utsikt från hemmet på Storgatan. Nu har de vänt sig till kommunen, i en desperat vädjan att det måste finnas något att göra.
– Vi kan inte ha det så här längre, säger Lena.

Annons:

Så mycket har hon förstått efter att ha ringt runt till olika personer, att den juridiska vägen finns inte mycket att göra för kommunen.

Men Lena ger sig inte med det, utan hoppas det ska finnas någon tänkbar väg att gå.

– Något måste man väl ändå kunna göra? Om kommunen möjligen kan köpa fastigheten eller hjälpa nuvarande ägaren på något sätt? Kanske går det att hitta någon annan som är intresserad av att hämta saker på området, där finns exempelvis jättefint tegel från den gamla skorstenen och det finns mer skrot kvar, säger Lena Loiske.

Beviljad femårigt rivningslov

Ägare är Tomas Dahlqvist från Västervik, som den 31 mars beviljades ett femårigt rivningslov på fastigheten Pechlin 9, som den heter. Lagen säger att han måste påbörja arbetet inom två år och slutföra det inom fem. 

I oktober 2021 började han personligen att bringa ordning i berget av brandrester.

– Vi har städat upp en del, men mest sorterat för att få lite ordning och struktur. Det är ju en jäkla röra, så vi har påbörjat en inventering, för att få klart med vad som finns på marken och ska tas omhand, sa Tomas Dahlqvist till Dagens Hultsfred då.

Närmaste grannarna började känna hopp.

– Vi blev lyckliga och hoppfulla. Av och till fram till november pågick arbetet med att skilja ut metall fylla det i containrar och frakta bort. Sen tog det slut! Inget händer ruinen står där den står, sähger Lena Loiske.

Arbetet tog tvärnit, maskinen blev stående i brandresterna över hela vintern. Något som Tomas Dahlqvist förklarade med att maskinen gått sönder. 

Miljö- och byggnadsförvaltningen har ännu inte utfärdat något startbesked, eftersom det saknas handlingar, bekräftar Susanne Lampert, administratör på förvaltningen.

Utsikt från huset

Det är Lena och Vesa-Mattis dagliga utsikt och har så varit sedan branden i februari 2019.

– Det är fult. Ger intryck av förfall. Gäster på besök undrar vad de kommit till för ställe och hur vi har kunnat köpa det här huset. Men det såg ju inte ut så här när vi köpte och flyttade hit.

Nu vill paret verkligen inte ha den här utsikten längre.

Vad hoppas ni att er skrivelse till kommunen ska resultera i?

– Om nu inte ägaren har möjlighet att röja upp på fastigheten av någon anledning, får man väl i första hand hjälpa honom att hitta folk som är intresserade av materialet. I alla fall kräva en förklaring av honom vad som händer och hur hans plan är. Det kan inte bara få vara så här, säger Lena Loiske.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: