Annons:

Sök
Efter nya lagen: Ukrainarna är på plats –

Migrationsverket anvisade Hultsfreds kommun att ta emot 21 skyddsbehövande från Ukraina när nya lagen trädde i kraft den 1 juli. Samtliga bor i Stålhagen sedan en månad tillbaka i sex lägenheter som ställts i ordning. Foto: Privat/Lotta Madestam

Efter nya lagen: Ukrainarna är på plats – "Valde att ta emot alla på en gång"

Migrationsverket anvisade Hultsfreds kommun att ta emot 21 skyddsbehövande personer från Ukraina. Samtliga bor nu i sex iordningsställda lägenheter i Stålhagen.
– Vi tog emot alla på en och samma gång, säger Robert Andersson, sektionschef arbete och integration, som kan berätta om ett fint samarbete som gör det möjligt för dem att studera, trots att de inte har rätt till sfi.

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för Migrationsverket att anvisa skyddsbehövande från Ukraina till kommunerna. 

Hultsfreds kommun anvisades 21 personer, som flyttade in för en månad sedan.

– Vi tog emot alla på en gång den 18 juli. Samtliga 21 bodde tidigare på ett anläggningsboende i Mariannelund, så de anlände tillsammans till Hultsfred och bor nu i sex lägenheter som ställt i ordning på en adress i Stålhagen. Även om det inte är så mycket barnfamiljer, så är det fortfarande konstellationer, där många är släkt med varandra. Så vi valde att ta emot alla 21 direkt när vi fick det, så vi kände att vi kom igång, säger Robert Andersson.

Valt att bo kvar

De har fri rörlighet och får flytta när de vill, men alla har valt att bo kvar. Det rör sig om i huvudsak kvinnor, men även några enstaka män. Bara tre personer är under 18 år.

– I regelverket har man gjort så att de här personerna inte har rätt till sfi, svenska för invandrare, men redan när de bodde på anläggningsboendet fick de lite svenskundervisning av Mariannelunds Folkhögskola, så det är bestämt att de får fortsätta med det, säger Robert Andersson och fortsätter:

– De har ju fria resor, så de kan resa fram och tillbaka och kan fortsätta sin undervisning där. Det kändes synd att bryta det, när de kommit igång.

Är det något som Hultsfreds kommun har kostnader för?

­– Nej, det är något folkhögskolan sökt och fått projektmedel för från länsstyrelsen, som de fått finansiering därifrån, så det kostar inte kommunen något extra. Vi tycker förstås det är bra att de lär sig svenska, så de får fortsätta där tills vidare.

Hur tänker du kring att det löst sig så?

– Det är väldigt generöst av folkhögskolan. Det är klart, de får pengar för det, men det är bra att de ändå ger dem möjligheten att fortsätta studera, säger Robert Andersson.

Kartlagt alla under sommaren

Under sommaren har kommunen kartlagt alla vuxna för att se vad de har för utbildning och yrkeserfarenhet från det de gjort tidigare i syfte att se hur de kan matcha ut dem mot utbildning och arbete när de fått lite mer kunskap i svenska språket.

– I övrigt har vi meddelat skolan om de barn som är aktuella för skolgång, så de kan kalla in dem i rätt klasser. Det kommer säkert att ske i nästa vecka tänker jag.

Kommunens uppdrag är att ordna och sköta om boendet för de skyddsbehövande, övrigt ansvar kvarstår hos Migrationsverket.

Hur tycker du det har fungerat med den nya lagen?

– Eftersom volymen inte var så hög har det fungerat bra. Vi hade lite möte med Migrationsverket och länsstyrelsen så sent som i början av veckan, då fick jag höra att det ser väldigt olika ut i länets kommuner. Vissa fick hela sin anvisning på en gång, som vi fick, andra har inte fått någon anvisning än så det varierar.

Var tidig med boenden

Hultsfreds kommun var tidigt ute när kriget bröt ut i Ukraina och ställde i ordning flera lägenheter i Stålhagen, i det fall boende skulle behövas.

Det blev dock aldrig aktuellt förrän den nya lagen trädde i kraft 1 juli, som gör det möjligt för Migrationsverket att anvisa en kommun att ordna boendeplatser för personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

– Det kändes bra att vi var tidigt ute, då var vi väl förberedda, så då gick det ganska smidigt att ta emot dem. Det var tre-fyra av mina anställda som var på plats och hjälpte dem att lasta in sina grejer. De hade inte jättemycket med sig. Så höll vi lite information med dem, exempelvis hur det fungerar i samhället, var tvättstugan finns och var man hittar bibliotek och läkare. Det gick väldigt smidigt eftersom de kom i grupp och inte var fler än 21.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: