Annons:

Sök

Annons:

Omtyckt promenadstråk ska säkras – vill inte riva

Samhällsföreningen och hembygdsföreningen motsätter sig starkt att den gamla bron "Spången" rivs. Nu finns ett nytt förslag på hur man ska säkra omtyckts promenadstråket i Järnforsen. Foto: Lotta Madestam

Omtyckt promenadstråk ska säkras – vill inte riva "Spången"

Efter samtal med samhällsföreningen och hembygdsföreningen finns nu ett nytt förslag för promenadstråket Spången i Järnforsen.
Föreningarna är starkt emot att riva den gamla hängbron, som var Sveriges längsta när den byggdes på 1920-talet.

Annons:

Föreningarna är starkt motståndare till en ny sträckning av promenadslingan och rivning av bron "Spången".

Bron har ett så starkt kulturhistoriskt värde för orten att den måste bevaras anser föreningarna, som lyckats hitta lite historik om bron som pekar på att den anlades av gamla Järeda kommun på 1920-talet, finansierad med pengar från hundskattekassan. Mot bakgrund av det ska man titta på om bron går att byggnadsminnesförklara.

– Det har varit lite oklart vem som äger spången och hur den kan renoveras. Den är omtyckt av befolkningen, så KSAU har gett ÖSK i uppdrag att påbörja ett lantmäteriärende för att lösa alla mark- och ägandefrågor på hela sträckan, från Järeda kyrka och förbi domarringen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Finns en positiv vilja

Föreningarna har även lyssnat med de privata markägarna på andra sidan ”Spången” för att säkra att det finns en positiv vilja till att lösa en sträckning över dessa fastigheter. 

Man anser också att passagen borde kunna säkras upp genom att flytta 70-skyltarna närmare Vetlanda. ÖSK lovar att lyssna med länsstyrelsen omgående.

Omfattar också GC-väg

Målet att få till en säkrare promenadslinga i Järnforsen, från Järeda kyrka, över renoverad bro, ny, förbättrad sträcka över privata fastigheter samt förbi domarringen, består också av sträckan Järnforsen samhälle till kyrkan, där man vill se en ny fullgod gång- och cykelväg.

– Det är en väldigt smal väg och det är många som går de cirka 500 meterna, tillägger Lars Rosander.

Allt det här sammantaget skulle ge en säker promenadväg från Järnforsens samhälle, via kyrkan, längs med Järnsjön, över Spången, vidare ut på väg 47 och tillbaka mot samhället.

Prislapp på runt åtta miljoner

Kostnadsmässigt har ÖSK uppdaterat kalkylerna. Om ovanstående går att genomföra landar prislappen på runt åtta miljoner kronor – om Trafikverket kan anses som ansvarig för vissa äldre anläggningar som domarringen.

Det finns också en viss osäkerhet kring renoveringskostnaden av bron, beroende på vilka krav som kan uppstå i tillståndsprocessen med länsstyrelsen.

Utveckling och säkring av promenadstråket Spången i Järnforsen har sin grund i en motion men har därefter lyfts flera gånger för avrapportering politiskt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: