Anders Melin är vd på Ljunghäll i Södra Vi.
Foto: Simon Henriksson
Under onsdagen hölls ett stort energikrismöte i Södra Vi. Själva mötet hölls i församlingshemmet i Södra Vi, men dessförinnan hade man haft en rundvandring på Ljunghälls AB.
Anders Melin, vd för företaget, fick också inleda mötet och berätta om företagets historia och verksamhet. Ljunghäll, som är ett pressgjuteri, är en mycket energitung verksamhet och drabbas förstås hårt av de kraftigt ökade elpriserna.
Företaget förbrukar ofattbara 58 000 000 kilowattimmar per år.
– Vi har hedgat mycket tidigare, men att hedga nu kostar väldigt mycket. Vi har legat på 75 procent, men nu ligger vi på strax över 50 procent. Resten får vi köpa på löpande räkning och elpriset påverkar oss på nedersta raden. Våra kunder är heller inte helt okej med att vi transferar kostnaden till dem. Det här urholkar min förmåga att investera i fabriken. Det får också våra ägare att fundera på om det är värt att fortsätta investera pengar i verksamheten, säger Anders Melin, vd för Ljunghäll.
Allvarligt läge
När vi får en pratstund med Anders Melin efter mötet betonar han att läget är mycket allvarligt, men vill inte heller "måla fan på väggen".
– Det är bra att det förekommer en dialog kring de här frågorna som är oerhört viktiga för industrin. Det här bidrar till att få en medvetenhet om det. Ni är här och tv har varit här. Dessutom uppvaktar vi politikerna att det behövs handling. Jag vill se mer lösningar än dialog, säger han.
Hur mycket påverkas ni?
– Det handlar om 40 till 50 miljoner kronor mer än för ett år sedan. Jag satt i energimöte på morgonen med våra italienska ägare och det gör jag varje dag. Normalt sett handlar det om fem procent av våra kostnader. Nu är det tio procent mer som jag måste ta på resultatet. Det hamnar på sista raden och det är klart att jag är orolig, men jag vill inte måla fan på väggen. Det kan nog kännas ännu värre för mindre bolag, men även ett stort bolag kan snabbt tömmas på sina resurser.
Överlevt flera kriser
Anders Melin vill dock betona att Ljunghäll överlevde både pandemin och finanskrisen 2008.
– Jag tror att vi kommer lösa den här krisen också. Det kommer vi göra, men det är klart att det tär på företaget. Det ger mindre vinst, mindre pengar i kassan och det gör det svårare för oss att betala.
Vd:n efterlyser politiska lösningar på problemet.
– Jag som ledare i ett företag hamnar i diskussioner som inte leder till förbättringar. Det handlar om att få till en stabil energiförsörjning på sikt och vi kommer alltid jobba med förbättringar oavsett. Men just nu betalar vi ut allt för mycket pengar. Man måste få till mer energi i södra Sverige. Det måste man lösa, det går inte att prata om det längre.
Politisk debatt
Det blev en politisk debatt mellan riksdagsledamöter från flera partier mot slutet av mötet.
– Jag önskar att man tog ett steg framåt, men det blev lite klassisk politisk debatt mot slutet. Så fungerar inte ett företag att driva. Det är inte lätt att vara politiker, men jag vill se mer handlingskraft. Vi kommer hitta modeller att ta oss ur det här med våra kunder, ägare och med de politiska beslut som kommer fattas.
Anders Melin vill inte lägga sig i vilket energislag som behövs.
– Jag tänker inte föra någon debatt om det, men vi måste få en stabilitet.
Ljunhälls vd ville även föra in kompetensförsörjningen även i den här frågan.
– Det är svårt att vara en attraktiv arbetsgivare på landsbygden med höga bränslekostnader och dåliga reseavdrag. Det drabbar människor som inte kan ta kollektivtrafiken. Det ger oss problem att få tag i personal och det vill jag att politikerna tänker på.
Ljunghäll har cirka 600 anställda i Södra Vi.