Annons:

Sök

Annons:

Hultsfreds kommun för diskussioner om vad man ska vidta för åtgärder för att minska sin elförbrukning både på kort och lång sikt. Foto: Ossian Mathiasson

Åtgärder för att få ned energikostnaderna diskuteras – temperaturen kan sänkas

Läget är ansträngt med höga och stigande energikostnader. Det är en fråga som Hultsfreds kommun just nu jobbar aktivt med. 

– Vi tittar över alltifrån elavtal till vad vi kan göra rent fysiskt och vad har vi i reserv om det behövs, säger fastighetschefen Mikael Pettersson. 

Annons:

De kraftigt ökade energipriserna slår hårt mot den privata ekonomin. Det drabbar även den kommunala sektorn och Hultsfreds kommun är inget undantag. 

– Energikostnaderna är alldeles för höga. Vi jobbar ständigt med att göra bra avtal och stämmer av med avtalen vi har. Vi får under oktober månad reda på vad kostnaden är för kommande år och det kommer avspegla sig i prisbilden som kommer finnas för 2023, säger fastighetschefen Mikael Pettersson. 

Hultsfreds kommun räknar med att det blir stora kostnadsökningar som kommer hålla i sig. 

– Det kommer bli mycket, mycket dyrare för oss, ibland dubbelt så dyrt, i och med att vi gör av med mycket el. Om det fortsätter som det har gjort hittills och med dagens prissättning så kommer det inte stanna med att det blir tio miljoner kronor dyrare, säger Pettersson.

Minska elanvändningen

Kommunen jobbar kontinuerligt med att få ned energikostnaderna i de egna fastigheterna, exempelvis skolor, äldreboenden, fritidsanläggningar och kontor, på grund av det ansträngda läget. 

– Vi måste till att börja med se till att vi sparar mer och att vi inte gör av med lika mycket kilowattimmar som vi har gjort tidigare, vilket vi inte har råd med. Här måste alla kommunala verksamheter hjälpas åt och tänka på energin. Vi måste i nästa steg fortsätta vara energieffektiva i våra förändringar när vi byter bland annat ventilationsaggregat och belysning. Vi måste kanske snabba på vissa bitar som vi hade tänkt att planera ut och göra i en annan ordning istället. 

Arbetsgrupper har tilsatts

Kommunen har tillsatt två arbetsgrupper som arbetar med att kartlägga och scenarioplanera åtgärder som kan genomföras utan att ”påverka medarbetarnas och invånarnas trygghet, säkerhet och grundbehov”. 

– Det är ett arbete som ska mynna ut i förslag på åtgärder för att minska energianvändningen på både kort och lång sikt. Förslag på åtgärder gäller såväl arbetssätt som rena energibesparingsåtgärder. Vi träffas varje vecka med återkommande möten, säger han och fortsätter: 

– Vi tittar över alltifrån elavtal till vad vi kan göra rent fysiskt och vad har vi i reserv om det behövs. Vi vill vara beredda och när det är dags att vidta åtgärder har vi redan tänkt igenom vad vi vill göra. Det pågår vissa grejer som vi kan göra redan nu och som vi redan har gjort med att släcka belysning och titta på ventilationsdrift. 

Vad kan det bli för skarpa åtgärder?

– När det kommer till direkta åtgärder för var och en är det att man släcker efter sig när man lämnar ett rum. Det finns även driftstekniska åtgärder där man kan ändra tidsstyrningar på belysning och ventilation. Vi har sänkt ventilationen till att gå på lågvarv, framför allt nattetid när det inte bedrivs någon verksamhet på skolor, förskolor och kontor likt kommunhuset. På äldreboendena har man en viss nattsänkning på ventilationen, annars stör ljudet nattsömnen. 

Inomhustemperaturen kan sänkas

Emmaboda kommun sänker inomhustemperaturen med 0,5 grader i kommunala fastigheter. Mikael Pettersson flaggar för att det kan vara en åtgärd som vidtas även här. 

– Det tror jag är något som man måste förvänta sig rent generellt. Jag tror att många personer gör det hemma och det måste vi också göra i kommunala verksamheter. Vi håller just nu koll på att vi inte ligger med övertemperatur som måste sänkas och tekniken hjälper oss då vi har mätpunkter ute i merparten av våra fastigheter. Vi kan vid datorerna sitta och ta del av informationen, då kan man mycket fortare reagera på om något är fel. En annan åtgärd är att satsa på markiser för att inte använda kylaggregat i lika stor utsträckning.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: