Annons:

Sök

Annons:

  • 200-åring firas – ortens fjärde kyrka:

    Målilla kyrka fyller 200 år och firas högtidligt på söndag med stor musikfest och mässa med blivande ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Lotta Madestam

  • 200-åring firas – ortens fjärde kyrka:

    Martin Modéus, blivande ärkebiskop, kommer till Målilla för att vara delaktig i firandet av kyrkan. Foto: Svenska kyrkan

200-åring firas – ortens fjärde kyrka: "Två brändes ner"

Målilla kyrka fyller 200 år och ska firas med stort kalas och festhögmässa på söndag. Blivande ärkebiskopen Martin Modéus är en av många som medverkar ihop med bland annat en speedwayförare i processionen.

Jubileumsfesten har planerats i över ett år, för att bli värdigt jubilaren.

Nu utlovas en stor musikfest där alla pastoratets körer medverkar, likaså Mathias Johansson på trumpet samt alla präster, diakoner och kyrkomusiker.

Det blir också en högmässa med biskop Martin Modéus, som efterträder Antje Jackelén som ärkebiskop i december.

”Hoppas på riktigt mycket folk”

Johnny Sigvardsson, ordförande i Målilla med Gårdveda församlingsråd, är en av eldsjälarna som jobbat med firandet och han är förväntansfull inför söndagen.

– Vi hoppas det ska komma riktigt mycket folk som vill vara med och fira kyrkan, säger han. Vi har också bjudit in kommunen och ortens alla föreningar. I processionen planeras med en Dackeförare med en speedwaycykel som rullar in, säger han.

Målillas fjärde kyrka

År 1800 bestämdes från högre ort att de båda socknarna Målilla och Gårdveda skulle slås ihop till en församling. Båda kyrkorna revs till förmån för en ny i Målilla som stod klar 1822.

– Det fanns fem förslag på kyrkor, där en skulle rymma 2 000 personer, man hade fått för sig att Målilla skulle bli en stor stad. 

Ekonomin satte stopp för de planerna, så beslutet blev att bygga en som kostnadsberäknades till 5 000 riksdaler, men landade till slut på drygt 10 000.

– Så församlingen fick dra på en skuld i en herrans massa år, säger Johnny Sigvardsson. Vad vi vet är det här fjärde kyrkan, de två första brände danskarna ner och den tredje revs som sagt.

Mingel och ny bok

Eva Solid är komminister och hon uppskattar att få vara med och fira.

– Det är jättehärligt att få fira det här 200-årsjubileet. Jätteroligt också att vår biskop kommer hit, innan han blir ärkebiskop, det är inte så långt kvar nu. Så det är roligt att han vill vara med och fira med oss.

Festmässan följs av mingel med snittar, cider, kaffe och kaka i Kyrkans hus och utanför, där partytält satts upp för att rymma alla.

– Vi räknar med att det kommer runt 300 personer, det hoppas vi det ska bli, säger Johnny Karlsson. 

Då medverkar också hembygdsforskaren Linus Karlsson, som kommer ha med sig sin nyutgivna bok om kyrkan och kyrkbyn.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: