Annons:

Sök

Annons:

Ungdomar klara för SM-final: ”Trodde inte det var möjligt”

Hultsfreds gymnasium representeras i ungdoms-SM i CNC-fräsning. Efter flera omfattande moment har man tagit sig ända till final. På bilden eleverna Gestur Woupio Bornmarker, Adam Waxegård (reserv) och Albin Ingemarsson flankerade av lärarna Roger Hillström och Irfan Dzinic, som också är mentor. Foto: Privat

Ungdomar klara för SM-final: ”Trodde inte det var möjligt”

Gestur Woupio Bornmarker och Albin Ingemarsson har gått vidare till final i ungdoms-SM i CNC-fräsning. Som en av fyra skolor.
– Vi hade inte trott att det här resultat var möjligt då de flesta av landets gymnasieskolor är med och tävlar, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter AB.

Annons:

Det var dessutom första gången Hultsfreds gymnasium ställde upp i tävlingen genom eleverna Gestur Woupio Bornmarker, Albin Ingemarsson och Adam Waxegård (reserv) som går på IN-programmet 3D-teknik modern produktion som drivs av Additivt Teknikcenter.

– Vi var mest med för att se och lära, men bevisligen håller utbildningen hög klass och står sig bra mot övriga Sveriges gymnasieskolor, säger Joakim Svensson, som säger sig vara mycket imponerad av eleverna som verkligen tagit uppgiften på allvar.

– De har till och med varit kvar i skolan på kvällar och helger för att lära sig maskinerna, tillägger han.

Tiden var mogen

I flera forum har man fått frågan av skolor, företag och Teknikcollege om inte några av skolans elever skulle vilja tävla i ungdoms-SM. 

I år tyckte man tiden var mogen eftersom man kört det Industritekniska programmet i tre år och samlat på sig utbildningsmaterial och en, som man säger, fin maskinpark.

– Lärarna har också varit ute och praktiserat hos närliggande företag som Körners, Rosenfors bruk, Gjuteribolaget, Ljunghäll för att samla på sig kunskap om moment som utförs i industrin i dag. Ett nytt grepp som vi provat med bra resultat och det är mycket omtyckt av både företagen och lärarna, säger Joakim Svensson.

När vi når Gestur Woupio Bornmarker och Albin Ingemarsson är de på skolan.

Hur förbereder ni er inför finalen?

– Inte på något särskilt sätt, utan det är bara att träna på som tidigare.

Vad ser ni som den största utmaningen i finalen?

– Det är nog tidspressen, enas Gestur Woupio Bornmarker och Albin Ingemarsson, som har svårt att uttala sig om sina chanser.

– Det finns en liten chans, men vi är inte helt säkra. Vi vet inte alls vad vi ställs inför för motstånd, så vi vet inte hur långt det håller. Men vi är glada att ha kommit så här långt.  

Framme vid finalen

Det har varit en lång resa med olika genomförda omgångar under våren och hösten – till finalen som avgörs på Elmia Subcontractor den 15-17 november.

– De har tävlat i både teoretiska delar och praktiska moment där eleverna fräst fram detaljer som skickats in, där vi lyckades nå toleranser på hundradelar. Lärarna Ifran Dziniz, som är mentor, och Roger Hillström har verkligen motiverat och inspirerat ungdomarna på ett föredömligt sätt, säger Joakim Svensson berömmande.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: