Annons:

Sök

Annons:

Oklart när hyreshuset kommer jämnas med marken

Förvaltningsrätten fann inga fel i kommunstyrelsens hantering eller beslutsfattande av rivningen av hyreshuset på Bastugatan i Virserum. En väntad dom, enligt Hultsfreds Bostäders ordförande Åke Nilsson (KD). Foto: Ossian Mathiasson

Oklart när hyreshuset kommer jämnas med marken

Kommunstyrelsens beslut om att riva hyreshuset på Bastugatan i Virserum är lagligt. Det slår Förvaltningsrätten i Växjö fast i en dom. 
– Det är bara det sakliga förfarandet som de har prövat så jag var inte direkt orolig, säger Hultsfreds Bostäders ordförande Åke Nilsson (KD). 

Annons:

Kommunstyrelsen fattade förra hösten beslut om att riva Väduren 4, den stora, bruna tegelbyggnaden med ett 60-tal lägenheter i Virserum, och ta pengar av det kapital som kommunen har i Hultsfreds Bostäder. KS gav även kommunala bostadsbolaget i uppdrag att se över om det var ekonomiskt möjligt att bygga om eller renovera Väduren 5 till lägenheter. 

Tre kvinnor från Virserum uppskattade inte den planerade rivningen och överklagade KS-beslutet till förvaltningsrätten. Nu har förvaltningsrätten granskat ärendet – och går helt och hållet på kommunstyrelsens linje. 

”Det klagandena har anfört till övervägande del rör rena lämplighetsaspekter, som domstolen inte har att pröva inom ramen för målet. Vad gäller det klagandena har framfört om att beslutet strider mot folkviljan eller kommunens bostadsförsörjningsprogram innebär inte att det överklagade beslutet är olagligt i kommunallagens mening”, skriver förvaltningsrätten i domen. 

Blev som Nilsson förutspådde

Hultsfreds Bostäders ordförande Åke Nilsson (KD) hade inte sett eller tagit del av förvaltningsrättens dom när vår tidning kontaktade honom på torsdagen. 

– Det var väl vad vi trodde från början, vilket jag har sagt förr. Man överklagar och tror att man överklagar beslutet och saken i sig när det egentligen är formalia som man anklagar och det är vad förvaltningsrätten tar upp. Vi visste redan innan att det inte fanns något att säga om just det, säger Åke Nilsson (KD). 

Vad händer nu när förvaltningsrätten har avslagit överklagan?

– Det händer inte mer just för tillfället. Vi från bostadsbolagets sida vill ha klarhet om vad kommunstyrelsen och ägaren säger om den andra, mindre huskroppen (Väduren 5). Det finns sedan tidigare beslut om rivning av det stora hyreshuset på Bastugatan och det är bara att det ska ske vid lämpligt tillfälle och kunna lösas finansiellt. Vi väntar däremot på beskedet om Väduren 5, säger Åke Nilsson. 

"Bra att få en slutpunkt"

Det har höjts röster om att ha kvar och rusta upp Väduren 5 till bra lägenheter. 

– Vi har tagit fram uppgifter på vad det skulle gå till och det blir ganska genomgående saker. Det är inte så lämpligt byggt och utformat för lägenheter, men allt går ju. Bedömningen var att det skulle bli höga hyror och nu är de väl ännu högre med dagens priser. Det var det som kommunala bostadsbolaget lämnade ifrån sig och nu har inte kommunstyrelsen lyft frågan, säger Åke Nilsson och fortsätter: 

– Det har pratats om att man ville att vi skulle ta fram exempel på upprustning på annat ställe i Virserum. Det är det vi har pratat om när det gäller byggnaden där bland annat Hotell Dacke befinner sig. Det är en liten insats och det har inte ställts på sin spets om det skulle duga som kompensation eller om det skulle vara en för liten insats. 

Det finns i dagsläget ingen bestämd tidsplan för när hyreshuset ska rivas i Virserum?

– Nej, inte vad jag vet om man inte har kommit längre på sistone. Vi har velat vänta ut beslutet från förvaltningsrätten så det är klart, annars ser det illa ut. Det är bra att få en slutpunkt. Nu är det inget sånt som hindrar utan nu är det beslut inom kommunen som behöver göras. Vi behöver få ett klarläggande med vad som ska hända med Väduren 5 och vi ser att det bör göras samtidigt om det blir rivning. 

Har du varit orolig för att förvaltningsrätten skulle fatta ett annorlunda beslut?

– Nej, det har jag aldrig varit. Jag har respekt för vad folk har tyckt i det här sammanhanget, men vi måste se det till bolagets bästa, hur den totala bilden ser ut, vad vi har möjligheter till och hur det ser ut med outhyrda lägenheter i Virserum. 

"Mycket som hänger ihop"

Han berättar att det kan bli aktuellt med mer rivning i Stålhagen, till exempel där förskolan har legat. 

– Det ska enligt kontraktet återställas till lägenheter. Vi har lägenheter i Stålhagen så det är mycket som hänger ihop med hur vi ska gå vidare. På grund av rivningen kommer bolaget göra en förlust på över en miljon kronor under det här året samtidigt som kommunen i förra bokslutet avsatte medel för att ordna de här bitarna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: