Annons:

Sök

Annons:

LOKALT PARTI SÄGER JA TILL PROJEKT MED TOLV VINDKRAFTVERK

Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun säger ja till Njordrs ansökan om etablering av tolv vindkraftverk utanför Målilla. Tommy Rälg och Tomas Söreling presenterade partiets ställningstagande i dag. Foto: Ossian Mathiasson

LOKALT PARTI SÄGER JA TILL PROJEKT MED TOLV VINDKRAFTVERK

Njordrs ansökan om etablering av tolv vindkraftsverk utanför Målilla är uppe på bordet. Nu säger Socialdemokraterna som första parti ja till projektet.

– Det känns i luften att vinden har vänt. Det är ett annat läge runt omkring oss när vi ser vad som händer i omvärlden, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Annons:

Tomas Söreling och Tommy Rälg från Socialdemokraterna bjöd på fredagsförmiddagen in till pressträff för att ge sin syn och leverera sitt ställningstagande för Njordrs ansökan om etablering av tolv vindkraftverk öster om Målilla. Socialdemokraterna säger ja till vindkraftsprojektet. 

– Vindbruksplanen är inte klar och det kan man ha synpunkter på. Även om den bara är rådgivande så tittar vi på den och ser att det är ett avståndskrav på fem gånger totalhöjden, vilket borde underlätta för fler att ta en positiv hållning. Naturligtvis väger vi även in rådande situation vad gäller energibehov nu och i framtiden och ser då just vindkraften som ett mycket gångbart alternativ till flera som vatten, sol och kärnkraft. Nu är vindkraften på dagordningen och det är satsningen öster om Målilla som vi säger ja till innan länsstyrelsen tar slutlig ställning, säger Tomas Söreling (S).

"Stör mig inte ett dugg"

Njordr vill sätta upp tolv stycken 270 meter höga vindkraftverk och det är en minskning med tanke på att de nämnde 17 verk från början. 

– Vi tycker att Njordr som företag har lyssnat och tagit del av synpunkter och en del av kritiken som har kommit in i och med att man har bantat och flyttat på ett antal verk. Vi har inget emot vatten, sol och kärnkraft. Vi behöver all el vi bara kan komma åt och nu är vi här med detta konkreta ärende. Det betyder inte att vi kommer säga ja till varenda ansökan som kommer in. Vi är positiva till denna ansökan, säger Tomas Söreling. 

Tomas Söreling bor själv i Ämmenäs och kommer se flera verk om projektet blir verklighet.

– Det stör mig inte ett dugg om jag tittar ut och ser vindkraftverken uppe i skogskanten. Vi har full respekt för att det finns olika åsikter och det finns de som är oroliga för etableringen. Vi hör de som är emot, men de som är för ett sånt projekt hörs inte lika mycket som de som är emot. Det säger vi ingenting om, men vi har vägt samman allting och ser behovet av att vi måste bidra till att få fram el.

Tror du att etableringen blir verklighet?

– Jag tror och hoppas att det kommer gå igenom. Vi befinner oss i andra tider nu än vad vi gjorde när de andra ärendena var aktuella. Jag tror att tiden är rätt nu. När det kommer för politisk behandling så är vår förhoppning att några partier har tänkt till och säger ja. Vi tar inte igenom det här på egen hand utan vi hoppas på Centerpartiet och kanske en och annan moderat. 

Fullmäktigebeslut i februari

Söreling berättar att Hultsfreds kommun är i stort behov av arbetstillfällen. 

– Vi hoppas på att nya företag vill etablera sig och utvecklas i vår kommun, då får inte bristen och tillgång på energi bli den fråga som avgör det hela. Vi vill fortsätta att utveckla och låta den gröna industrin expandera och vara med i framkant istället. Vi tänker på hushållen. Just nu är elen väldigt billig men ju mer tillgång till energi vi har desto billigare blir det. , säger Söreling.

Ärendet kommer upp till beslut i fullmäktige i början av februari. 

– Ärendet ska behandlas i KSAU före årsskiftet och KS i januari. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: