Annons:

Sök

Annons:

  • Två kommunalråd från samma lilla by –

    Två kommunalråd från samma by. Lars Rosander och Martin Karlsson har vuxit upp i Kråketorp, nu är de kommunalråd i Hultsfred respektive Solna kommun. Foto: Privat

  • Två kommunalråd från samma lilla by –

    Martin Karlsson trivs med att komma hem till föräldragården i Kråketorp, där han kan koppla av från jobbet som kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande. Foto: Privat

Två kommunalråd från samma lilla by – "Tyder på bra mylla"

Den lilla byn Kråketorp med 23 invånare har fostrat två kommunalråd. Inte bara Lars Rosander utan även grannen Martin Karlsson som är ny i rollen i Solna kommun.
– Hoppas han har med sig lite sunt bondförnuft upp till Stockholmstrakten, säger Lars Rosander som också delar med sig av ett råd.

Annons:

Martin Karlsson växte upp bara några gårdar bort ifrån där Lars Rosander bor med sin familj. Efter höstens val är en annan gemensam nämnare att de båda är centerpartistiska kommunalråd.

– Vi fick en annan majoritet i Solna där C, S, V och MP styr gemensamt och efter lite omflyttningar inom partiet, till följd av att en partikamrat kom in i riksdagen, är jag nu ett av flera kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande, berättar Martin Karlsson.

”Bra mylla i Kråketorp”

Den lilla byn där det för närvarande bor 23 personer har med andra ord fostrat två kommunalråd.

– Det måste vara ganska ovanligt och tyder väl på att det är bra mylla i Kråketorp, säger Lars Rosander och skrattar.

En annan gemensam nämnare för herrarna Rosander och Karlsson är att intresset för politik sträcker sig ända tillbaka till tonåren och CUF-tiden.

– Jag kommer från en familj där det alltid pratats politik vid köksbordet. Både min pappa Börje Karlsson och farfar Torsten Karlsson var politiskt engagerade i Centerpartiet, så de har båda varit min stora inspirationskälla, säger Martin Karlsson.

Själv valde han att börja engagera sig politiskt när han började gymnasiet.

– Jag tyckte ingen riktigt företrädde det jag tyckte i samhället, många tyckte annorlunda än det man ofta hörde från ungdomsråd och liknande. Så jag kände att ”då får väl jag engagera mig”, berättar Martin Karlsson som valdes in som ersättare i Hultsfreds kommunfullmäktige 2002, där han var aktiv fram till han flyttade till Gävle för att läsa på högskolan i slutet på 2004.

Kommunalråden träffades

Martin Karlsson besökte i helgen Kråketorp för att hälsa på sin mamma Gunnel Carlsson, som firade sin 75-årsdag. Då träffades de båda kommunalråden som hastigast.

– Vi pratade lite om skillnaderna och likheterna mellan kommunerna vi företräder. Bara skolbudgeten i Solna kommun, med ungefär 85 000 invånare, är lika stor som hela Hultsfreds kommuns budget. Så det är väldigt olika förutsättningar.

Rutinerad och nybörjare

Till skillnad mot Lars Rosanders tolv år som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande har Martin Karlsson nyligen inlett sitt första.

 – Efter så många år som fritidspolitiker, vid sidan av vanligt arbete, känns det otroligt spännande och ansvarsfullt att ta ett nytt steg och på heltid jobba med politik och utveckla Solna, som är en expansiv kommun med både många utvecklingsprojekt och utmaningar med brist på platser inom förskolan och skolor i olika stadsdelar.

Skickar med ett råd

På frågan om Lars Rosander har något råd att skicka med till Martin Karlsson blir svaret:

– Var dig själv, lyssna på andra och ta till dig av synpunkter för att utifrån det ta ställning i olika frågor. Jag hoppas han har med sig lite sunt bondförnuft upp till Stockholmstrakten, det tror jag säkert att han har, säger Lars lite skämtsamt samtidigt som han vill passa på att önska sin forna granne lycka till.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: