Fiberföretaget har tre områden där man går in med egna investeringar, Målilla, Rosenfors och Mörlunda.
I Målilla rör det sig om 130 hushåll som beställt fiber och arbetet har gått vidare till Rosenfors via Emmenäs, som omfattar 50 hushåll.
– I Målilla har vi fått fler beställningar senaste tiden. Både där och i Mörlunda tätort har ytterligare markägare gått med i fiberutbyggnaden, vilket är riktigt positivt. Det gör att vi kan gräva som det var planerat och vi kan fiberansluta snabbare, annars behöver vi rita om och kanske fråga markägare som inte var tilltänkta vid grovplaneringen, säger Anya Alenberg.
Mörlunda står på tur
Man räknar också med grävstart i Mörlunda tätort i december, om vädret tillåter annars så fort tjälen släppt. Där handlar det om 118 hushåll.
– Att bygga fiber i tätort är inte stödmedelsberättigat, men när vi tog över Jordbruksverkets stödmedel för Hultsfreds landsbygd tittade vi även på omkringliggande områden som vi kan nå med fiber, säger Anya Alenberg. Eftersom vi ändå planerade att ta länk från Målilla och gräva oss ut på landsbygden ville vi även kunna erbjuda kringliggande tätorter fiber när vi ändå är där och gräver. Intresset visade sig vara stort och efterlängtat.
Områden som stödfinansieras
Utöver det har Open Infra som sagt flera områden som stödfinansieras via Jordbruksverket, som man övertagit av Zitius, där utbetalning av stödmedel sker efter driftsättning.
Det gäller Mörlunda som delats upp i tre områden, norra, mellersta och södra som omfattar sammanlagt 162 hushåll där det planeras grävstart på de två första i november-december medan södra planeras efter tjäle och så snart Mörlunda mellersta är klar.
– En bra sak att känna till är att Hultsfreds landsbygd är stödmedelsbeviljat av Jordbruksverket som är tilldelat Open Infra. Det betyder att ingen annan kan bygga fiber med stödmedel i de områdena. En adress kan bara vara berättigat ett stödmedel.
– Jag vill vara tydlig med detta, tillägger Anya Alenberg, då kunder har hört av sig om att annan aktör uppger att de har stödmedel för fiberutbyggnad i området.
Längre tid än planerat
Virserum har också delats upp i tre etapper, sammanlagt 86 hushåll, samtliga med grävstart under nästa år.
– I de här områdena tog förberedelserna lite längre tid än planerat för vi behövde räkna om kostnader, grävmeter och annat som påverkar kalkylen. Men nu är vi som sagt igång med utbyggnaden, fler markägare ansluter sig och vi ser mycket positivt på att hålla tidsplanerna för varje område, så nyligen informerade vi alla kunder, säger Anya Alenberg.
– Generellt kan jag säga att det är komplexa områden med många markägare, lika många eller fler än hushållen som vi ska ansluta, samt att det är långa avstånd mellan hushållen och mycket sten som påverkar takten och kostnader, säger Anya Alenberg.
Det har gått lång tid sedan ni påbörjade arbetet i den här delen av Hultsfreds kommun. Har det varit svårarbetat?
– Överlag är kommunen och markägarna positiva till utbygganden och det behövs verkligen, för som man ser så är det fler markägare än fastigheter som ska anslutas. Det är många markavtal som ska godkännas och långa sträckor som ska grävas och för att de här hushållen äntligen ska få fiber så måste alla hjälpas åt nu, säger Anya Alenberg.
Målilla, tätort: 130 hushåll, 15 000 grävmeter, 9 privata markägare, kommunen, befintlig kanalisation från Hagelsrums gård.
Rosenfors tätort: 50 hushåll, 6 000 grävmeter, kommunen och 4 privata markägare.
Mörlunda tätort: 118 hushåll, 9 300 grävmeter, kommunen och 7 privata markägare.
Mörlunda Norra: 29 hushåll, 36 000 grävmeter, 50 privata markägare och kommunen.
Mörlunda Mellersta: 56 hushåll, 46 000 grävmeter, 76 privata markägare och kommunen.
Mörlunda Södra: 77 hushåll, 38 400 grävmeter, 75 privata markägare och kommunen.
Virserum Etapp 1: 14 hushåll, 15 700 grävmeter, 39 privata markägare och kommunen.
Virserum Etapp 2: 19 hushåll, 15 300 grävmeter, 34 privata markägare och kommunen.
Virserum Etapp 3: 53 hushåll, 21 400 grävmeter, 59 privata markägare och kommunen.